Dijsselbloem scoort met begroting...

Soms is het een feest om minister van Financiën te zijn, zelfs in tijden van crisis. Het lukte Jeroen Dijsselbloem om ruimschoots voor Prinsjesdag een akkoord te presenteren voor de begroting van 2014. Toch knap. Na de tientallen miljarden aan bezuinigingen en lastenverhogingen die de afgelopen jaren al zijn gepasseerd, nog eens 7 miljard euro ombuigen om vervolgens nog 1 miljard te kunnen investeren in nieuw beleid. De minister toonde zich dan ook tevreden toen hij op maandag de grote lijnen van zijn begrotingspakket presenteerde. En alsof dat nog niet genoeg was, presenteerde Dijsselbloem meteen een hervorming van een van de hoofdpijndossiers van dit voorjaar: de toeslagen. De aparte toeslagen voor zorg, kinderopvang en huur worden vervangen door een huishoudtoeslag. Daardoor wordt er gesneden in de bureaucratie: dat scheelt in de kosten en verhoogt de service. Tegelijkertijd hoopt het kabinet het moeilijker te maken om te frauderen. Toch fijn, gezien alle opwinding over de Bulgaren eerder dit jaar. Heeft de minister van Financiën dan helemaal geen problemen meer? Toch wel. De gevolgen van de ombuigingen voor de koopkracht zijn met een gemiddelde daling van 1 procent niet dramatisch, maar het is wel het vierde jaar op rij dat de koopkracht daalt.