De Y van Yuck! - het muzikale alfabet van Alfred Brendel

De Oostenrijker Alfred Brendel (1931) is een ‘s werelds grootse pianisten, die bekend werd met interpretaties van muziekstukken van vermaarde componisten als Mozart en Beethoven. Voor de Britse krant The Guardian stelde de pianist in ruste een alfabet samen over facetten van muziek zoals stiltes, variaties en natuurlijk hoesten.

Alfred Brendel tijdens een concert in Zwitserland in 2006.
Alfred Brendel tijdens een concert in Zwitserland in 2006. Foto AP / Urs Flueeler

De Oostenrijker Alfred Brendel (1931) is een ‘s werelds grootse pianisten, die bekend werd met interpretaties van muziekstukken van vermaarde componisten als Mozart en Beethoven. Voor de Britse krant The Guardian stelde de pianist in ruste een alfabet samen over facetten van muziek zoals stiltes, variaties en natuurlijk hoesten.

Brendel, die voor zijn hele oeuvre in 2001 een Edison ontving, gaf zijn eerste recital in 1948 en speelde aanvankelijk ook eigen gemaakte stukken. Maar gaandeweg dreef het componeren naar de achtergrond en verdiepte hij zich steeds meer in de techniek van het pianospelen. Zo heeft de meesterpianist zich lange tijd geconcentreerd op Beethovens pianosonates:

De universiteit voor muziek en beeldende kunst in Wenen onderscheidde de pianist voor zijn interpretaties daarvoor met de Beethovenring. In een interview zei Brendel ooit:

“Het is elke keer weer een wonder hoe Beethoven met behulp van constructieve principes water en vuur met elkaar weet te verbinden.”

In het alfabet schrijft Brendel over Beethoven bij de B:

Wij pianisten mogen onszelf gelukkig prijzen dat we de kans hebben om zijn spoor te volgen van 32 pianosonates tot aan zijn kwartetten. Wie anders dan biedt zo’n wijde variatie aan van comedy tot tragedie, van lichtheid tot de oerkrachten, die hij toch in balans wist te houden? En wie anders kon zo het nu verbinden met het verleden en de toekomst, het verhevene en het wereldlijke?

Vermijd de schattige Mozart

Na zijn Beethoven-periode concentreerde de pianist die eind 2008 zijn actieve carrière afsloot, zich op Mozart:

http://youtu.be/kZOjT-p1xMg

Over Mozart schrijft Brendel, die sinds de jaren zeventig in Londen woont, bij de letter M:

Mozart, om mezelf te citeren, is noch van porselein, noch van marmer of van suiker. De schattige Mozart, de geperfumeerde Mozart, de permanent extatische Mozart, de ‘raak-me-niet-aanMozart’, de sentimentele, opgeblazen Mozart moet worden vermeden.

Humor zit er ook in het alfabet. Zo tekent hij bij de Y van Yuck op:

Uitroep van ongenoegen. Een natuurlijke reactie op geheugenverlies, onleesbare aantekeningen en spierkramp.

En wanneer mag je nu of moet je hoesten? (De C van Coughing). Dat mag van Brendel alleen tijdens de pauzes en de ‘zachtere passages’.

Lees hier het volledige muzikale alfabet.