De perfectionist

Snoekbaars. Vaak kom je deze niet tegen op de menukaart. Maar vandaag staat ie wel op het vuur bij onze Thuiskok. De eminente wijnschrijver Hubrecht Duijker herinnert zich een bereiding met sjalotten en rode wijnsaus waarbij een rode Touraine Gamay werd geserveerd. Kok van dienst destijds: de Franse topchef Bernard Loiseau. Maar die heeft zich in 2003 met een jachtgeweer van het leven beroofd. Overigens niet omdat er sprake was van een fnuikende wijn-spijscombi maar omdat hij abusievelijk meende dat de restaurantgids Gault et Millau zijn zaak La Côte d’Or in hun nieuwe uitgave lager zou waarderen.

Er is ooit een boek over geschreven door Rudolph Chelminski dat leest als een thriller: De Perfectionist, leven en dood in de Franse keuken. Van harte aanbevolen.

Eerst echter maar een lekker glas wijn drinken. Bij de zachte smaak van zoetwatervis in het zout strekt in dit geval een milde witte tot aanbeveling.

Zo schenkt de hedendaagse  perfectionist er graag biologische Eymann Pinot Blanc Classic 2012 (€ 9,99; De Natuurwinkel, natuurvoedingswinkels en/of Gooodyfoods) uit de Pfalz bij.