Britten en Fransen positief over Obama’s plan in te grijpen in Syrië

De Britse premier Cameron “begrijpt en steunt” het plan van Obama om militair in te grijpen in Syrië. Dat twitterde Cameron vanavond. De Franse president Hollande belde vanavond met Obama om hem van zijn steun te verzekeren.

De Franse president Hollande in mei vorig jaar tijdens een bezoek aan Obama in het Witte Huis.
De Franse president Hollande in mei vorig jaar tijdens een bezoek aan Obama in het Witte Huis. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

De Britse premier Cameron “begrijpt en steunt” het plan van Obama om militair in te grijpen in Syrië. Dat twitterde Cameron vanavond. De Franse president Hollande belde vanavond met Obama om hem van zijn steun te verzekeren.

Obama kondigde eerder vanavond aan dat hij van plan is militaire acties tegen Syrië uit te voeren in reactie op de gifgasaanval van 21 augustus, waarbij volgens de VS meer dan 1400 doden vielen. De president wil voor het militair ingrijpen echter wel toestemming van het Congres, dat op 9 september terugkeert van het reces. Overigens sloot Obama vanavond niet uit dat hij zonder toestemming van het Congres zal ingrijpen.

Cameron, die zelf afgelopen donderdag in het Britse parlement onvoldoende steun kreeg voor militair ingrijpen in Syrië, liet op Twitter weten de lijn van Obama te begrijpen en te ondersteunen:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron I understand and support Barack Obama’s position on #Syria.

Voorafgaand aan zijn verklaring belde Obama met de Franse president Hollande, zijn belangrijkste bondgenoot nu Groot-Brittannië niet zal deelnemen aan militaire acties tegen Syrië. Hollande verzekerde Obama van zijn steun door te zeggen dat Frankrijk vastberaden is het regime van Assad te straffen voor de gifgasaanval. Hij voegde toe dat de Fransen het “belangrijk” vinden dat Obama de steun krijgt van het Amerikaanse Congres.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry belde vanavond met de leider van de Syrische oppositie, Ahmed al-Jarba, om hem ervan te overtuigen dat de VS serieus zijn in hun voornemen het regime-Assad ter verantwoording te roepen voor de inzet van chemische wapens.

Steun in Congres nog lang niet zeker

Of Obama groen licht krijgt van het Congres om aanvallen op Syrië uit te voeren is echter nog lang niet zeker. De Republikeinse oud-presidentskandidaat John McCain, die fel heeft gepleit voor Amerikaans militair ingrijpen, liet weten “geïsoleerde” aanvallen die niet bedoeld zijn om daadwerkelijke verandering op het slagveld te brengen niet kan steunen. McCain vindt dat het doel van de VS zou moeten zijn Assad ten val te brengen en de Syrische burgeroorlog te beëindigen.

Andere Congresleden reageerden op Twitter wel positief op Obama’s plannen:

Twitter avatar auctnr1 Billy Long Good decision by the President! He will seek our approval!! Thank you!
Twitter avatar YvetteClarke Yvette D. Clarke I applaud President Obama’s decision to request authorization from Congress prior to the use of force in Syria.
Twitter avatar ChrisMurphyCT Chris Murphy Proud of the President. Congressional authorization for action in Syria won’t be easy, but it’s the right thing to do.

Een aantal Congresleden verklaarde zich ook bereid eerder van reces terug te komen om over Syrië te debatteren:

Twitter avatar RepAdamSchiff Adam Schiff I’ve been urging Speaker to call us back into session -- it is essential that we be called back into session immediately. #Syria
Twitter avatar LEETERRYNE Rep. Lee Terry Stand ready to debate and vote on military action even before sept 9 or 10. Will need more evidence of threat to U.S. Security.
Twitter avatar GerryConnolly Gerry Connolly President Obama has responded to congressional critics and is seeking legislative authorization on Syria. Congress must come back