Bayern wint Supercup

Bayern München won na strafschoppen van Chelsea en pakte de Europese Supercup. Trainer Josip Guardiola versloeg met zijn nieuwe ploeg aartsrivaal José Mourinho, nu trainer van Chelsea.

Foto AP

Opzwepende handgebaren van José Mourinho naar de spelers van zijn nieuwe ploeg Chelsea. Volhouden! Josip Guardiola, de nieuwe coach van Bayern München keek wanhopig naar de grond. Kans op kans miste zijn ploeg in de tweede verlenging van de strijd om de Europese Supercup, bij een 2-1 achterstand en tegen tien spelers van Chelsea.

Toen scoorde Javi Martínez in de allerlaatste minuut toch nog de gelijkmaker. En vervolgens stopte Bayern-doelman Manuel Neuer de beslissende strafschop van Chelsea-invaller Romelu Lukaku. Bayern München won in Praag als eerste Duitse ploeg de Europese Supercup. En Guardiola versloeg alsnog Mourinho.

Al in de achtste minuut toonde Chelsea de effectiviteit die typerend is voor de ploegen die Mourinho traint. Na een goede actie van de Belgische aanvaller Eden Hazard kwam de bal op de rechterflank bij de Duitse aankoop André Schürrle. Op een goede actie volgde de perfecte voorzet, precies op de rechtervoet van de instormende Fernando Torres. De Spaanse spits bekroonde de razendsnelle aanval met een schitterende knal half hoog in de rechterhoek: 1-0.

De Londense ploeg hoefde niet te dansen als een vlinder om toch te steken als een bij. Bayern mocht gerust meer balbezit hebben. De nieuwe ploeg van Guardiola is nog niet zover als zijn topelftal van Barcelona. Lang uitgesponnen aanvallen leidden hooguit tot een gevaarlijk schot van Frank Ribéry. En na balverlies kunnen de Duitsers de bal nog niet zo snel terug veroveren als Barcelona in de glorietijd. Altijd dreigde een gevaarlijke tegenstoot van Chelsea.

Direct na rust knalde Ribéry van twintig meter hard raak in de linkerhoek: 1-1. Maar ook na een rode kaart voor de Braziliaan Ramires hield Chelsea dapper stand. En in het begin van de verlenging maakte Hazard na een fraaie individuele actie zelfs 2-1. Doelman Petr Cech leek zijn ploeg overeind te houden, tot de treffer van Martínez in de allerlaatste minuut. Na een onberispelijke strafschoppenserie won Guardiola zijn eerste prijs met Bayern. En Mourinho knarsetandde.