Andere tijden

„Ik lees nu Emo’s reis van Dick de Boer. Over een abt die in de dertiende eeuw een reis maakt van Wittewierum in Groningen naar Rome om iets te vragen aan de paus. Hij doet acht maanden over de heen- en terugreis, en je kunt op de routekaartjes zo ongeveer zijn voetstappen volgen. Er staan plaatjes bij van gebouwen die hij onderweg gezien kan hebben. Het is een soort reisgids van wat er te zien viel in 1200 in Europa. Ongelooflijk dat al die steden en gebouwen die ik ook ken er toen al waren. Daarom hou ik van geschiedenisboeken. Je waant je in een andere tijd én je steekt er iets van op. Ik lees ook alles over filosofie en psychologie. Ik was bezig in Leren relativeren, van Janneke Gaanderse. Heel praktisch. Minder stress en minder negatief denken. Dat is voor mij ook wel eens goed.”