Oppositie uit de Eerste Kamer

Welke senator lukt het dit najaar om een Nacht van... op zijn naam te zetten? De kans op zo’n spannende nacht in de Eerste Kamer zou groter zijn dan ooit, gezien de minderheid van dertig zetels die VVD en PvdA in de senaat hebben, en alle onheilsvoorspellingen over senatoren die cruciale wetsvoorstellen zullen wegstemmen.

Vanwege die minderheid zal dit najaar méér dan gewoonlijk de aandacht in Den Haag op de senaat gericht zijn.

Daar liggen dus mogelijkheden voor de oppositie: CDA, D66 en GroenLinks proberen al maanden vanuit de Tweede Kamer hun zetels in de senaat te gelde te maken. Zie Alexander Pechtold, die afgelopen week bijvoorbeeld de oproep deed om het sociaal akkoord open te breken – met in het achterhoofd zijn vijf Eerste Kamerleden die de coalitie stemmen kunnen leveren.

Maar ook ‘eigen’ senatoren kunnen het kabinet nog onverwachte problemen opleveren. Denk aan Adri Duivesteijn, PvdA-senator die dit voorjaar ineens dreigde tegen de verhuurdersheffing voor woningcorporaties te stemmen.

Vóórdat de wetten in de senaat ter stemming zullen voorliggen, is het nog tijd voor Het Verzet. Vanuit het hele politieke spectrum kan de coalitie kritiek verwachten. Premier Rutte mag vinden dat de SP en PVV in de besluitvorming in Den Haag „eigenlijk niet meedoen”, zoals hij onlangs zei – protest organiseren, dat kunnen die twee partijen als de beste. En een vol Malieveld is voor de beeldvorming nooit goed. PVV-leider Geert Wilders probeert na Prinsjesdag, op 21 september, een grote demonstratie van de grond te krijgen. Hij verzet zich tegen „de systematische plundering van onze samenleving” door dit kabinet. Kort samengevat: „De belastingen omhoog, btw die explodeert, hypotheekrente aangepakt, huren door het dak, verzorgingshuizen dicht.”