Zoon van Desi Bouterse gearresteerd in Panama

Dino Bouterse op archiefbeeld
Dino Bouterse op archiefbeeld Foto AP / Edward Troon

De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, de 40-jarige Dino, is vandaag gearresteerd in Panama. Zijn aanhouding gebeurde op verzoek van de Amerikaanse justitie die Dino verdenkt van betrokkenheid bij wapen en drugshandel.

Het gaat om een opsporingsactie waar verscheidene regionale inlichtingendiensten bij betrokken zijn. De bekendmaking van de aanhouding van Dino – die in Suriname eerder tot 8 jaar cel is veroordeeld voor wapen en drugshandel – komt op de dag dat zijn vader verscheidene Zuid-Amerikaanse staatshoofden ontvangt voor een topbijeenkomst van de Unasur, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Europese Unie, die in Paramaribo wordt gehouden. De openingsspeech van Desi Bouterse bij de top is na het nieuws van de arrestatie enkele uren uitgesteld.

De Verenigde Staten zouden na de arrestatie alvast de veiligheidsmaatregelen rond hun ambassade in Paramaribo hebben opgeschroefd.

Dino Bouterse zou 10 kilo cocaïne naar de VS hebben gesmokkeld. Hij zou bij zijn aanhouding hebben beschikt over een diplomatiek paspoort van Suriname. Vanmiddag wordt hij voorgeleid in een rechtbank in Manhattan. Dino werd door zijn vader in 2010 benoemd tot leider van de counter terreur eenheid.

Volgens de aanklacht zou Bouterse een antitankwapen en verschillende pistolen in bezit hebben gehad.

Een Amerikaanse agent van de Drug Enforcement Administration noemde Bouterse “een grote drugssmokkelaar”.

Een 29jarige compagnon van Dino Bouterse werd vandaag in Trinidad & Tobago gearresteerd.

Surinaamse media melden dat Dino Bouterse in Panama was om afspraken te maken over een nog op te zetten netwerk voor wapenhandel. Woensdag was hij via Aruba naar Panama gereisd. De samenkomst was echter opgezet door Amerikaanse geheime agenten, die Bouterse in de boeien sloegen. De Surinaamse autoriteiten zouden sinds donderdag op de hoogte zijn van de arrestatie.