‘VN-inspectie voegt niets toe aan bewijslast gifgasaanval’

Auto's vervoeren inspecteurs van de Verenigde Naties naar het militaire ziekenhuis Yousef al-Azma in Damascus om onderzoek te doen naar de vermeende gifgasaanval van vorige week.
Auto's vervoeren inspecteurs van de Verenigde Naties naar het militaire ziekenhuis Yousef al-Azma in Damascus om onderzoek te doen naar de vermeende gifgasaanval van vorige week. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

Het onderzoek van het team inspecteurs dat namens de Verenigde Naties de afgelopen week de gifgasaanval in Damascus onderzocht, voegt niets toe aan wat er al bekend is. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vanavond gezegd.

Volgens Kerry kan het rapport de wereld en de Verenigde Staten niets nieuws vertellen. Ook staat er niets in dat de VS al hebben bekendgemaakt. Onze correspondent Guus Valk twitterde dat Kerry hiermee het rapport van de VN van tafel veegt:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kerry veegt het VN-onderzoek van tafel. Dat onderzoekt alleen óf er chemische wapens zijn gebruikt, dat weten we al, zegt hij.

Het inspectieteam wordt gehinderd door een mandaat om vast te stellen dat een aanval inderdaad heeft plaatsgevonden, aldus Kerry in zijn toespraak over Syrië vanavond.

“Toen de inspecteurs eindelijk toegang kregen was die toegang begrensd en gecontroleerd.”

Volgens de minister wil de VN niet zeggen wie er verantwoordelijk is.

Vorige week werd één van de auto’s van de VN-inspecteurs beschoten door onbekende sluipschutters.

Inspectieteam VN vertrekt morgen

De inspecteurs van de Verenigde Naties die de afgelopen week bewijs hebben verzameld voor de gifgasaanval in de Syrische hoofdstad Damascus, zijn klaar. Dat meldt een woordvoerder van het team aan persbureau Reuters. Het team vertrekt morgen maar zal later terugkeren om andere vermeende aanvallen met gifgas te onderzoeken die mogelijk hebben plaatsgevonden in de afgelopen tweeënhalf jaar.

De VN-inspecteurs proberen om de analyse van de monsters uit Damascus te versnellen, maar moeten daarbij wel waken voor hun wetenschappelijke integriteit, aldus de woordvoerder. Alle monsters moeten voltooid zijn voordat er conclusies kunnen worden getrokken. Het is nog onduidelijk hoe lang het duurt voordat die analyse voltooid is.