Vakbond eist onderzoek naar ontslag politiecommissaris

Archieffoto van Tom Driessen uit 2009, nog in zijn functie als hoofd van de Dienst Nationale Recherche. Hier geeft hij een presentatie over de gebeurtenissen in Apeldoorn op Koninginnedag 2009.
Archieffoto van Tom Driessen uit 2009, nog in zijn functie als hoofd van de Dienst Nationale Recherche. Hier geeft hij een presentatie over de gebeurtenissen in Apeldoorn op Koninginnedag 2009. Foto ANP

Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de aanstelling en het ontslag van commissaris Tom Driessen als commandant voor de internationale top tegen nucleair terrorisme die volgend jaar in Den Haag wordt gehouden. Dat eist Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.

Gisteren werd via NRC Handelsblad bekend dat Driessen deze week “met onmiddellijke ingang” moest stoppen met het voorbereiden van de Nuclear Security Summit (NSS) omdat de AIVD twijfelt over zijn integriteit.

Van de Kamp noemt het “totaal onbegrijpelijk” dat Driessen die functie kreeg, omdat hij eerder wegens onregelmatigheden moest vertrekken bij Europol. De vakbondsman wil weten waarom het ruim een jaar duurde voordat de korpsleiding van de nationale politie de AIVD vroeg een veiligheidsonderzoek te beginnen.

Sanna Eichhorn, voorzitter van de Vereniging van Middelbare en Hogere Politieambtenaren, zal de korpsleiding opheldering vragen over de volgens haar merkwaardige gang van zaken.

Het Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP) snapt niet waarom minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) meer dan een jaar nodig had om te besluiten dat er een veiligheidsonderzoek moest komen.

“Dit is heel bizar en schadelijk voor onze politie.”

Kooiman zal Opstelten dinsdag mondeling vragen stellen.