Teeven wil terroristen Nederlands paspoort afpakken

Foto ANP / Lex van Lieshout

Mensen die deel uitmaken van een terroristische organisatie moeten automatisch hun Nederlandse nationaliteit kwijt kunnen raken. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft een wetsvoorstel hiervoor ingediend bij de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

Alleen mensen met een definitieve strafrechtelijke veroordeling kunnen hun paspoort kwijtraken. “Met een strafrechtelijke veroordeling staat de feitelijke grondslag die het verlies van het Nederlanderschap rechtvaardigt, voldoende vast”, zegt het ministerie.

Met het wetsvoorstel voert Teeven een motie van VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff uit, die om een dergelijke regeling heeft gevraagd.

Het is nu niet mogelijk voor Nederlanders om hun paspoort kwijt te raken tenzij ze vrijwillig dienst nemen in een leger dat vecht tegen Nederland of een Nederlandse bondgenoot, schrijft Novum. Volgens Teeven zijn de maatschappelijke opvattingen over onder meer terroristische organisaties en guerrillagroepen voldoende veranderd om de huidige regeling aan te passen.

Behalve het deelnemen aan een terroristische organisatie kan ook het voorbereiden van een terroristisch misdrijf leiden tot het intrekken van het Nederlanderschap. Volgens het ministerie kan dan de band tussen die persoon en het Koninkrijk niet langer bestaan, omdat ‘de betrokken persoon zich zozeer tegen de essentiële belangen van de staat keert’.

Alleen mensen met een andere nationaliteit naast de Nederlandse kunnen hun Nederlandse nationaliteit verliezen. Het afnemen van het Nederlanderschap mag volgens de staatssecretaris namelijk niet leiden tot stateloosheid.