Roeigoud voor lichte vrouwen dubbelvier bij WK in Zuid-Korea

De Nederlandse roeivrouwen hebben vanochtend bij de wereldkampioenschappen in Zuid-Korea goud behaald in de lichte dubbelvier.

Op de baan van Chungju finishte de boot van Mirte Kraaijkamp, Maaike Head, Rianne Sigmond en Marie-Anne Frenken als eerste, ver voor de Verenigde Staten (zilver) en de Italiaanse boot (brons).

De laatste keer dat Nederland een WK-medaille haalde in de lichte vrouwen dubbelvier – een niet-olympisch nummer – was in 2003, bij de WK in Milaan. Destijds zorgden Mariel Pikkemaat, Danielle Broekhuizen, Anne van Drumpt en Judith van Os voor een zilveren medaille.

De Nederlandse roeiers, in Zuid-Korea aanwezig met maar liefst veertien ploegen, presteren tot nu toe uitstekend op de wereldkampioenschappen. De skiffeurs Roel Braas en Inge Janssen plaatsten zich vanochtend voor de finales van komende zondag. Beide roeiers werden derde in hun race.

Het was jaren geleden dat een Nederlandse skiff de WK-finale haalde. Bij de mannen was Dirk Lippits de laatste (2002), bij de vrouwen was het al bijna twintig jaar geleden (Irene Eijs in 1994).

De prestaties in Zuid-Korea tonen aan dat de roeibond (KNRB) de weg omhoog weer heeft gevonden, na een aantal uiterst magere jaren. Vorig jaar haalde de Nederlandse ploeg in Londen slechts één medaille (brons), dankzij de vrouwenacht.

Afgelopen winter zette oud-volleybalbondscoach Joop Alberda op verzoek van NOC*NSF het mes in de organisatie van de bond, en haalde onder anderen oudgedienden als Nico Rienks en Ronald Florijn naar het nationale roeicentrum op de Bosbaan. Ook kwam er een nieuwe technisch directeur, Hessel Evertse, die jarenlang bij het Watersportverbond werkte aan een structuur voor het Nederlandse topzeilen.

Het nieuwe beleid leverde bij de Europese kampioenschappen in Sevilla, afgelopen voorjaar, direct succes op: de Nederlandse roeiers haalden daar zeven medailles op, waarvan één gouden.