Opstelten na Big Brother Award: dankzij drone wist ik dat ik ging winnen

Het publiek verkoos minister Opstelten gisteren tot winnaar van de Big Brother Awards, een jaarlijkse prijs voor de grofste privacyschenders. Opstelten is vanzelfsprekend niet blij met deze dubieuze eer, maar reageert sportief in een ludiek filmpje.

De VVD-minister voor Veiligheid en Justitie speelt in zijn werkkamer met een zelf bestuurbare drone, en spreekt:

“Zo, mijn drone is weer veilig terug op de basis. Dankzij die drone wist ik natuurlijk al dat ik de Big Brother Award zou winnen. In tegenstelling tot deze drone, komt die prijs bepaald niet uit de lucht vallen.”

Toch ontvangt hij de prijs met gemengde gevoelens, laat hij weten:

‘Van desinteresse is geen sprake’

Opstelten won de prijs vanwege zijn “harde inzet voor het afbreken van digitale rechten”, staat op de site van de Big Brother Awards:

“Van het opslaan, bewaren en scannen van alle kentekens via ANPR technologie tot zijn wetsvoorstel om computers te kunnen hacken: Ivo Opstelten laat geen kans onbenut om de surveillancestaat tot stand te brengen. Privacy is voor hem niets meer dan een onnodige kostenpost op de begroting.”

Van desinteresse voor privacy is volgens Opstelten absoluut geen sprake. Nieuwe, ruimere bevoegdheden voor politie en justitie om criminaliteit tegen te gaan zijn volgens de minister “altijd aan strikte voorwaarden verbonden”. “Er zal altijd een zorgvuldige afweging van belangen plaatsvinden.”

Twitter avatar bitsoffreedom Bits of Freedom Truth been told: het filmpje van Opstelten zit goed in elkaar, ‘tot in elke bit’. Een goede verliezer/winnaar #bba2013

Expertprijs naar belastingdienst

De Big Brother Awards worden jaarlijks uitgereikt door digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. In 2010 won Opstelten de prijs ook al. De Expertprijs ging dit jaar naar de Belastingdienst, vanwege het opvragen van gegevens van mensen die bij parkeerautomaten op kenteken parkeren. Ook het opslaan van kentekens die de politie voor de fiscus verzamelt, is volgens Bits of Freedom grove privacyschending.

    • Mirjam Remie