Obama heeft nog geen beslissing genomen over actie in Syrië

Foto AFP / Jewel Samad

President Barack Obama zei vanavond nog geen beslissing te hebben genomen over een mogelijk ingrijpen in Syrië. Hij zei een beperkte en kleinschalige actie te overwegen en wil met zijn land niet worden betrokken in een open einde van het conflict.

Obama zei dat het Syrische gebruik van chemische wapens “een uitdaging voor de wereld is”, die “bondgenoten van de VS, zoals Israël en Jordanië, bedreigt”. Het gebruik van die wapens bedreigt volgens Obama ook de nationale veiligheid van de VS.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama heeft “nog geen beslissing genomen” over Syrië. Neemt wel een tikje de energie weg van Kerry’s speech.

De president van de VS zei dat hij de voorkeur geeft om gezamenlijk op te treden tegen Syrië, maar hij wil de wereld ook niet verlammen. Volgens Obama is er een “onvermogen” in de Veiligheidsraad om vooruit te komen. “Veel mensen willen dat er iets gebeurt, maar niemand wil het doen.” De verantwoordelijkheid van een wereldleider is volgens Obama dat het gebruik van verboden wapens bestraft moet worden.

Volgens Obama kunnen ook terroristen de chemische wapens in handen krijgen waardoor het een directe dreiging vormt voor de VS. Er zijn internationale regels over het gebruik van dergelijke wapens, “maar zodra het gevoel ontstaat dat niemand die regels handhaaft, dan worden die ook niet langer serieus genomen.”

Obama deed zijn uitspraken tegen journalisten tijdens een persconferentie bij het bezoek van drie leiders van Baltische Staten aan het Witte Huis. Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, gaf eerder vanavond een uitgebreide verklaring over de Syrische aanval en de reactie van de VS daarop.