Noord-Ierse dichter Seamus Heaney overleden

De Noord-Ierse schrijver, dichter en vertaler Seamus Heaney is vandaag op 74-jarige leeftijd overleden. Op deze archieffoto uit 2004 staat Heaney voor het Niemeyer International Center in Aviles, Spanje.
De Noord-Ierse schrijver, dichter en vertaler Seamus Heaney is vandaag op 74-jarige leeftijd overleden. Op deze archieffoto uit 2004 staat Heaney voor het Niemeyer International Center in Aviles, Spanje. Foto EPA / Alberto Morante

De Noord-Ierse dichter, toneelschrijver en vertaler Seamus Heaney is overleden, schrijft persbureau AFP. Heaney won in 1995 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Heaney kampte recent met een slechte gezondheid, schrijft persbureau Reuters. Heaney (1939) is 74 jaar geworden. Volgens Heaneys uitgever Faber&Faber en zijn familie is hij in een ziekenhuis in Dublin overleden.

Heaney, die werd gezien als de belangrijkste schrijver van Ierland sinds zijn landgenoot William Butler Yeats (1865-1939), groeide op in een boerengezin in Ierland. Hij studeerde Engelse taal en letterkunde aan de Queen’s University in Belfast en studeerde met First Class Honours af.

Heaney debuteerde in 1966 met de poëziebundel Death of a Naturalist. Ander bekend werk is de poëziebundel The Spirit Level (1996) en zijn vertaling van Beowulf (1999). In 2010 verscheen zijn meest recente bundel Human Chain. Hij schreef onder meer dertien poëziebundels en twee toneelstukken.

Heaney leest voor uit Death of a Naturalist:

Hoor Heaney voorlezen uit zijn vertaling van Beowulf:

Bekijk de speech die Heaney gaf op 7 december 1995 bij het in ontvangst nemen van de Nobelprijs voor de Literatuur. De volledige tekst van de speech is hier te lezen.

De Nobelprijscommissie schrijft op de website dat Heaney gedurende zijn loopbaan altijd heeft bijgedragen aan de promotie van artistieke en educatieve doeleinden.

Onno Kosters en Han van der Vegt, vertalers van Heaneys bundel District and Circle (Meulenhoff, 2013) zeggen tegenover NRC-redacteur Hans Steketee over Heaney dat hij een “groots lyrisch dichter” was, “die een enkele vluchtige indruk in een paar regels eeuwigheid kon geven”:

“Zijn observaties hebben hun scherpste zintuiglijke kracht als ze teruggaan naar zijn jeugd. Heaney mocht graag William Wordsworth aanhalen: ‘Het kind is de vader van de man.’ In die jeugd kon hij niet alleen zijn eigen leven, maar ook de complexe, gewelddadige geschiedenis van Ierland vatten, en steeds vaker de hele wereld. Zijn gedichten nodigen de lezer uit zich van zijn eigen plaats in de geschiedenis rekenschap te geven.”