Met dit ontwerp won Zomergast Daan Roosegaarde belangrijkste designprijs

Kunstenaar Daan Roosegaarde, die aanstaande zondag aanschuift in het programma Zomergasten, heeft de Deense Index: Award 2013 gewonnen voor zijn project Smart Highway. Aan deze belangrijke internationale designprijs is een bedrag van een half miljoen euro verbonden.

Roosegaarde (1979) richtte vijf jaar geleden Studio Roosegaarde op, met vestigingen in Waddinxveen en Shanghai. Samen met bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen ontwierp Roosegaarde een reeks innovaties om autowegen te moderniseren.

Roosegaarde vorig jaar in NRC:

“Ik wil het landschap hacken, een update geven om het menselijker te maken. We spenderen veel tijd op de snelweg en er gaan biljoenen euro’s naartoe. Maar voor de snelweg zelf is nooit aandacht. Vandaar de smart highway. Ik ben een hippie met een businessplan. Ik wil ideeën toepassen, dat is mijn artistieke natte droom.”

De nieuwe snelweg heeft Glow-in-the-dark Lines: belijning die oplicht in het donker. Het fotoluminiserende poeder dat hiervoor wordt gebruikt, geeft tot tien uur lang licht en maakt verdere verlichting overbodig. Roosegaarde: “Met dit concept kun je alle lantaarnpalen skippen.” Ook heeft de nieuwe autoweg ‘Interactive Light’: lichten die aanfloepen met de energie uit wind van langsrijdende auto’s. En ook leuk: ‘Electric Priority Lane’, rijstroken voor elektrische auto’s die al rijdend door inductie met spoelen onder het wegdek worden opgeladen. Roosegaarde: “Je hebt die domme oplaadpalen niet meer nodig.”

Roosegaarde nam de prijs gisteren in Kopenhagen in ontvangst. Nog twee andere Nederlanders schopten het tot de finaleronde van de prijs. Massoud Hasssani was genomineerd voor zijn idee van een mijnenveger in de vorm van een paardenbloempluis. Christian Boer was finalist met een door hem bedacht lettertype geoptimaliseerd voor dyslexie.

Profiel over Roosegaarde: