Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kerry: overduidelijk bewijs chemische wapens Syrië

De Verenigde Staten zeggen “overduidelijk bewijs” te hebben dat de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt bij de aanval op Damascus vorige week. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zojuist gezegd op een persconferentie in Washington. Over een mogelijke aanval liet Kerry zich niet in duidelijke bewoordingen uit.

Foto AP /Charles Dharapak

De Verenigde Staten zeggen “overduidelijk bewijs” te hebben dat de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt bij de aanval op Damascus vorige week. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zojuist gezegd op een persconferentie in Washington.

Volgens Kerry zijn er raketten met giftige lading afgevuurd door regeringstroepen. Bij de aanval zouden 1429 doden zijn gevallen, onder wie 426 kinderen. De Verenigde Staten hebben volgens Kerry geen enkele twijfel over de verantwoordelijken van de aanval. De VS zullen niet dezelfde fout maken in Syrië als bij de bewijsvoering in Irak. De fouten die toen zijn gemaakt zaten nog in het geheugen.

“Dit is wat Assad zijn eigen volk aandoet.”

en

“We weten vanaf welke plekken de raketten zijn gelanceerd en in welke gebieden ze zijn geland. We weten wanneer ze zijn afgevuurd. We weten dat een hoge ambtenaar van het regime, die van de aanval wist, bevestigde dat er chemische wapens door het regime waren gebruikt, de gevolgen bekeek, en zelfs bang was dat het ontdek zou worden. En we weten dat er drie dagen voorafgaand aan de aanval voorbereidingen zijn getroffen.”

Kerry sprak in harde bewoordingen over de Syrische president Assad en noemde hem een “boef” en een “moordenaar”.

Kerry zei dat wegkijken veroordeeld zal worden door de geschiedenis

Volgens Kerry waarschuwt de geschiedenis dat wegkijken bij een dergelijke aanval in het buitenland verkeerd is. Het gebruik van chemische wapens is het overschrijden van een rode lijn. Als dat wordt genegeerd, komt ook de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

“De geschiedenis zal ons extreem hard veroordelen als we nu wegkijken van het moedwillige gebruik van massavernietigingswapens door een dictator, tegen alle waarschuwingen in, tegen alle begrip van gezond verstand, dat weten we.”

Guus Valk, correspondent voor NRC Handelsblad in de VS, vond het historische kader dat Kerry schetste opvallend:

“Het was een aankondiging dat de aanval gaat komen. Kerry had het veel over de geschiedenis. Hij noemde het vele bewijs dat de VS heeft en deed een beroep op het gezond verstand.”

‘VS staan niet alleen in wens om aan te vallen’

Hij benadrukte dat de VS niet alleen zijn in hun wens om een actie uit te voeren in Syrië. Kerry zei dat de Amerikaanse regering blijft praten met het Congres, bondgenoten en het Amerikaanse volk.

“Maar we maken onze eigen beslissingen in het door onszelf bepaalde tijdspad, gebaseerd op onze waarden en belangen. We zijn allemaal moe van oorlog, maar dat ontslaat ons niet van onze verantwoordelijkheid.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Amerika gaat dus aanvallen, is de boodschap van Kerry. Hij laat wel open hoe, en wanneer.
Twitter avatar erikmouthaanRTL erikmouthaanRTL Kerry beluisterend; Amerika zal actie ondernemen, zelfs zonder VN of brede internationale coalitie
Twitter avatar eelcobvr Bosch van Rosenthal Samenvattend: geen smoking gun, maar die aanval komt er -- en niet via de machteloze VN #Kerry

Volgens Kerry blijft president Obama bij zijn eerdere verklaringen over hoe de actie tegen Syrië eruit zal komen te zien.

“Dit zal niet lijken op Afghanistan, Irak of zelfs Libië. We zullen geen voet aan de grond zetten. Dit zal geen open einde kennen. En we nemen geen verantwoordelijkheid voor een burgeroorlog die al lang bezig is.”

Kerry sloot af met de mededeling dat de uiteindelijke oplossing aan de onderhandelingstafel bereikt moet worden.

Lees hier het volledige statement van Kerry na.

Update 22:28 uur. Nederland bestudeert de informatie in het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten over de gifgasaanval in Syrië snel. Het kabinet zal zelfstandig een oordeel vormen over de informatie die de Verenigde Staten publiek hebben gemaakt. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vanavond.

Timmermans sprak vrijdag meteen na afloop van de persconferentie van zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over de telefoon met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. De PvdA’er heeft tijdens dat gesprek de positie van de Nederlandse regering toegelicht en aangegeven welke discussie in de Tweede Kamer heeft plaatsgevonden.