Jij zegt anchoïda, ik zeg anchiuta

Corsica is geannexeerd door de Provence, zo lijkt het in boeken over Franse streekkeukens. Het zal het Corsicaanse zelfbewustzijn een knauw geven, culinair gezien valt er wat voor te zeggen. Allebei hebben ze de invloed van de Italiaanse keuken ondergaan en, vooral, ze hebben veel producten van het land gemeen. Ook vissen ze uit dezelfde

Corsica is geannexeerd door de Provence, zo lijkt het in boeken over Franse streekkeukens. Het zal het Corsicaanse zelfbewustzijn een knauw geven, culinair gezien valt er wat voor te zeggen. Allebei hebben ze de invloed van de Italiaanse keuken ondergaan en, vooral, ze hebben veel producten van het land gemeen. Ook vissen ze uit dezelfde zee. Op harder, rascasse, sardientjes, inktvis, om er maar een paar te noemen.

Veel visgerechten lijken dan ook op elkaar, al verbloemen de Corsicanen dat door er een andere naam aan te geven. De Provençaalse ansjovispasta anchoïda verrijken ze op Corsica met een vijg en ze noemen hem anchiuta. De Corsicaanse bouillabaisse heet aziminu. En aan beide kusten zijn ze op het idee gekomen om sardientjes te vullen met snijbiet.

Laat de visboer de sardientjes schoonmaken. De kop moet eraf, de graat eruit. Net als de ingewanden, het staartje mag blijven.

Dompel het snijbietblad even in kokend water en laat het meteen daarna afkoelen in ijskoud water. Droog de bladeren en hak ze fijn. Roer de ricotta los met het ei. Werk de snijbiet erdoor en de fijngeknipte peterselie. Voeg peper en zout naar smaak toe, wees niet te terughoudend.

Vet een ovenschaaltje in met wat olijfolie. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Spoel de sardientjes af en dep ze droog. Leg ze met de velzijde op het werkvlak, besprenkel ze met citroensap en bestrooi ze met wat peper en zout. Verdeel het ricottamengsel erover en rol ze op in de richting van het staartje. Zet ze eventueel vast met een houten cocktailprikker.

Schik de opgerolde sardientjes in de ovenschaal. Zorg dat de staartjes er vrolijk bovenuit steken. Bestrijk ze met olijfolie. Zet de schaal ongeveer 20 minuten in de oven, tot de sardientjes gaar zijn en de vulling is gestold.

Heerlijk, woorden schieten tekort.

Gevulde sardientjes

Ingredienten voor twee personen: 8 flinke, verse sardientjes; 100 gram ricotta, bij voorkeur van schapen- of geitenmelk; 100 gram snijbiet zonder de dikke nerven of wilde spinazie; 2 el fijngehakte platte peterselie; 1 fijngemaakt teentje knoflook; 1 klein ei; 1 el citroensap; 1 el olijfolie; zout en peper.