‘Inspire2Live geeft amper geld uit aan kankeronderzoek’

Een fietser op de Alpe d'Huez in Frankrijk op de slotdag vorig jaar.
Een fietser op de Alpe d'Huez in Frankrijk op de slotdag vorig jaar. Foto ANP / Bas Czerwinski

De stichting Inspire2Live heeft slechts 200.000 euro uitgegeven aan het onderzoek naar de bestrijding van kanker. De stichting kreeg bij de oprichting vijf miljoen euro voor dit onderzoek. Nieuwsuur onthult vandaag dat er tot nu toe 1,6 miljoen euro is uitgegeven, waarvan het grootste deel aan management fees (ruim 600.000 euro) en reis- en verblijfskosten.

De oprichters van Alpe d’Huzes, Peter Kapitein en Coen van Veenendaal, zijn in 2010 gestart met Inspire2live. Het doel was om met de stichting internationaal geld op te halen voor kankeronderzoek met het streven dat kanker in 2020 niet langer dodelijk is. Het ophalen van dat geld is mislukt, erkent Peter Kapitein.

Volgens Nieuwsuur is er 150.000 euro betaald aan Sage Bionetworks. Peter Kapitein is bestuurder bij dit bedrijf. Kapitein erkent tegenover Nieuwsuur dat dit niet handig is en is inmiddels afgetreden als bestuurder van Sage.

Nieuwsuur meldt ook dat Kapitein en Veenendaal hebben geprobeerd om tientallen miljoenen van het KWF weg te houden

Voorzitter Johan van der Waal van Alpe D’Huzes kreeg het verzoek om de opbrengst van Alpe d’Huzes 2012, 32 miljoen, niet naar KWF over te maken, maar naar Inspire2live NL. Van der Waal was perplex: “Ze zeiden: het lijkt ons een goed idee als dat geld naar ons toegaat en niet naar KWF. Daarmee lossen we het probleem echt op.”

Peter Kapitein ontkent dit verhaal ten stelligste. Alpe d’Huzes heeft de banden met Inspire2Live inmiddels doorgesneden. Eerder ontstond opheft toen bleek dat Coen van Veenendaal zich liet betalen voor zijn werkzaamheden bij Inspire2Live ondanks een uitgesproken antistrijkstokbeleid.