Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hollande: Groot-Brittannië beïnvloedt onze wil om in te grijpen niet

De Franse president Hollande laat weten dat de stem tegen militair ingrijpen vanuit het Britse parlement de beslissing van Frankrijk niet beïnvloedt.
De Franse president Hollande laat weten dat de stem tegen militair ingrijpen vanuit het Britse parlement de beslissing van Frankrijk niet beïnvloedt. Reuters/Kenzo Tribouillard

De Franse president François Hollande verklaarde vanochtend dat de stem van het Britse parlement tegen een militair ingrijpen in Syrië geen invloed heeft op de Franse wil om mogelijk actie te ondernemen in het land.

Hollandse sprak vanochtend met de Franse krant Le Monde en zei in dit interview dat hij een voorstander is van ‘stevig’ ingrijpen na de gifgasaanval waarbij het Syrische leger, volgens de Verenigde Staten, chemische wapens inzette tegen burgers in de buitenwijken van Damascus :

“De aanval heeft onherstelbare schade aangericht bij het Syrische volk en dat mag niet onbestraft blijven.”

Het Britse lagerhuis heeft gisteren deelname aan militaire interventie verworpen. Hierdoor is Obama zijn belangrijkste bondgenoot kwijt. Op de vraag of Frankrijk actie zou ondernemen zonder Groot-Brittannië antwoordde de president:

“Ja. Ieder land maakt een eigen afweging om wel of niet deel te nemen in een operatie. Dat geldt zowel voor Groot-Brittannië als voor Frankrijk. [...] Frankrijk is er klaar voor en zal nauw samenwerken met bondgenoten.”

Hagel: VS nog steeds op zoek naar internationale coalitie

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, heeft vanochtend naar aanleiding van het besluit van het Britse parlement laten weten dat de Verenigde Staten nog steeds een internationale coalitie willen vormen om tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad op te treden:

“Het is het doel van president Obama en onze regering, dat, welke beslissing er ook genomen wordt, dit in internationale samenwerking gebeurt. We zullen verdergaan met het zoeken van een internationale coalitie die gezamenlijk optreedt. Volgens mij zijn er steeds meer staten die hun visie op het gebruik van chemische wapens publiekelijk maken.”

Mogelijk eenzijdig optreden vanuit VS

De Amerikaanse regering liet vannacht al weten dat het Britse besluit geen gevolgen heeft voor de VS. Obama gelooft dat er centrale belangen van de VS op het spel staan door de crisis in Syrië, waardoor hij de mogelijkheid tot eenzijdig ingrijpen openhoudt. De VS zullen Groot-Brittannië nog wel blijven raadplegen voor advies, zo staat in een verklaring.

“We zullen Groot-Brittannië om advies blijven vragen, als een van onze trouwste bondgenoten en vrienden.”

VS: ‘Geen twijfel’ over gebruik chemische wapens in Syrië

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben ‘geen twijfel’ dat er in Syrië chemische wapens zijn gebruikt en dat deze zijn ingezet door de regering van Assad. Dat verklaarden medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten gisteravond in een hoorzitting met het Amerikaanse congres.

Als bewijs verwezen zij naar gesprekken tussen Syrische functionarissen, die Amerikaanse inlichtingendiensten zouden hebben onderschept. Ook vertelden zij dat voorafgaand aan de aanval in Damascus Syrische militairen waren verplaatst, wat erop zou wijzen dat “er iets groots zou plaatsvinden, zoals een chemische aanval”.

Obama heeft nog geen beslissing genomen over een mogelijke ingreep in Syrië.