Beste televisie, nu ook in juli en augustus

Scheepsbouwer Thecla Bodewes.
Scheepsbouwer Thecla Bodewes.

Tot nu toe had het nooit veel zin om in de twee zomermaanden de verse appels en peren op televisie te vergelijken. Daarvoor was er te veel blikvoer van herhalingen en import. Maar het tij keert een beetje in Hilversum, zodat er deze zomer voor het eerst wel een erelijst bij elkaar geschraapt kon worden.

5. Heel Holland bakt (MAX). Vakmanschap in regie en productie en geestige presentatie door Martine Bijl maakten een hit van de Nederlandse pendant van The Great British Bake Off. Beetje tuttig, maar programma’s met oudere presentatoren zijn de hit van deze zomer. Dat geldt ook voor:

4. De slimste mens (NCRV). Vragenredactie kan beter, maar spelleider Philip Freriks (69) en knorrig jurylid Maarten van Rossem (69) in interactie met veelal grappige kandidaten maken dat je toch geen aflevering van deze lichtgewicht kennisquiz wilt missen. Alleen de ironie van het Vlaamse origineel ontbreekt volledig.

3. Zomergasten (VPRO). Met nog een aflevering te gaan is het eerste seizoen van dienstbaar interviewer Wilfried de Jong een van de betere. Mijn volgorde van aflopende waardering is Johan Simons, Beatrice de Graaf, Wouter Bos, Hans Teeuwen, Nelleke Noordervliet: naarmate de affiniteit groter was, benutte De Jong meer kansen voor een samenhangende en onderhoudende avond.

2. Nieuwsuur (NOS/NTR). Het valt op Twitter meer mensen op hoe de beste actualiteitenrubriek de afgelopen tijd gegroeid is. Vooral de nuchtere en door uitstekende internationale correspondenten en contacten geschraagde buitenlandverslaggeving is in spannende tijden onmisbaar. Maar ook de serie over omgang van medici met terminale patiënten in Nederland mocht er wezen. Het is verleidelijk om te vermoeden dat de komst van hoofdredacteur Joost Oranje net dat kleine duwtje betekende om de oorspronkelijke ambitie waar te maken.

1. Kijken in de ziel: Topondernemers (NTR). Na psychiaters, strafpleiters, voetbaltrainers, artsen en politici onderwierp meesterinterviewer Coen Verbraak nu elf Nederlandse ondernemers aan zijn vaste methode: lange individuele gesprekken met een thematische ordening, gemonteerd tot een doorlopende vertoning, waarin het lijkt of de sprekers met elkaar in discussie zijn.

Waar het bij de politici en trainers niet altijd lukte om ze tot openheid te verleiden, is dat nu wel het geval, met uitzondering van enkele bestuurders van grote multinationale ondernemingen (Jeroen van der Veer, Hans Wijers) die eerder managers dan risicodragende ondernemers zijn en gewend om in gemeenplaatsen te spreken.

Het is de verdienste van Verbraak dat het verschil met de ceo’s van middelgrote en kleine familieondernemingen zo heel zichtbaar wordt. Zij steken wel hun nek uit, ook verbaal. Spannendste gesprek: met de wrevelige ex-bankier Rijkman Groenink. Mooiste citaten: Sylvia Tóth. Interessantste ontdekking: scheepsbouwer en zakenvrouw van het jaar in 2011 Thecla Bodewes. Vrouwelijke ondernemers moeten vaker op tv verschijnen.