AZ houdt stand en plaatst zich voor groepsfase Europa League

AZ heeft zich vanochtend met de nodige moeite geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. In het restant van het duel tegen Atromitos kreeg de ploeg van trainer Gertjan Verbeek nog een treffer om de oren, waardoor het duel in Alkmaar in 2-0 eindigde.
AZ heeft zich vanochtend met de nodige moeite geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. In het restant van het duel tegen Atromitos kreeg de ploeg van trainer Gertjan Verbeek nog een treffer om de oren, waardoor het duel in Alkmaar in 2-0 eindigde. Foto ANP/Ed van de Pol

AZ heeft zich vanochtend met de nodige moeite geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. In het restant van het duel tegen Atromitos kreeg de ploeg van trainer Gertjan Verbeek nog een treffer om de oren, waardoor het duel in Alkmaar in 0-2 eindigde. Na de 3-1 zege in Griekenland was dat net genoeg om door te gaan.

Het duel in de laatste voorronde van de Europa League moest gisteravond worden gestaakt, omdat er brand uitbrak in het Afas Stadion. Vanochtend begon AZ met tien man aan de resterende 31 minuten. Na een goal van Thanasis Karagounis beleefde AZ nog benauwde momenten, maar de ploeg hield stand.

rood voor Henriksen

AZ kreeg gisteravond al snel een domper te verwerken, toen Markus Henriksen voor een ogenschijnlijk lichte tackle met rood van het veld werd gestuurd. Een penalty in de twintigste minuut leek de thuisploeg in de problemen te brengen, maar doelman Esteban redde knap op de inzet van Dimitrios Papadopoulos.

Acht minuten na de pauze sloeg Papadopoulos alsnog toe. Een schot belandde via Esteban op de bovenkant van de lat, waarna de aanvaller beter bij de les was dan de AZ-defensie. Voordat Atromitos voor meer gevaar kon zorgen, moest het duel worden gestaakt toen een elektriciteitskast van een lichtmast door kortsluiting vlam vatte.

AZ moest alle zeilen bijzetten vanochtend

Vanochtend verschenen beide teams opnieuw op het veld in een voor het tijdstip redelijk gevuld stadion. Een kwartier voor tijd profiteerde Karagounis van klungelig ingrijpen, waarna AZ alle zeilen bij moest zetten, zo schrijft persbureau Novum. Zo raakte Stefano Napoleoni de paal. Gescoord werd er door de Grieken echter niet meer.

Na de uitschakeling van FC Utrecht, Vitesse en Feyenoord is AZ de tweede Nederlandse deelnemer aan de Europa League. PSV werd door een nederlaag tegen AC Milan in de play-offs van de Champions League veroordeeld tot het tweede Europese clubtoernooi.

Stadionlampen vielen uit en rookvorming

Voor zover bekend zijn er gisteravond door de brand geen mensen gewond geraakt. Ook is nog niks bekend over de oorzaak. Er waren in het stadion zo’n elfduizend toeschouwers aanwezig.

In de 57e minuut vielen de stadionlampen uit, waarna er bij de hoofdtribune rook was te zien. AZ stond in het tweede duel van de play-offs met 1-0 achter. Volgens de UEFA-regels moet de wedstrijd binnen een half uur worden hervat. Dat bleek niet mogelijk, waardoor de wedstrijd definitief werd stilgelegd.

Duel zondag een paar uur verplaatst

De Alkmaarders wonnen het heenduel in Griekenland met 3-1. Het eredivisieduel tussen AZ en Vitesse van komende zondag is verplaatst van 14.30 uur naar 16.30 uur. Dat hebben de clubs in samenspraak met de KNVB besloten. AZ kan daardoor iets langer herstellen van het treffen met Atromitos.