Akkoord tussen Blok en Aedes: corporaties accepteren verhuurdersheffing

Via de omstreden verhuurdersheffing haalt Blok 1,7 miljard euro op bij de corporaties om de staatskas aan te vullen.
Via de omstreden verhuurdersheffing haalt Blok 1,7 miljard euro op bij de corporaties om de staatskas aan te vullen. Foto ANP / Phil Nijhuis

De woningbouwcorporaties accepteren dat ze een verhuurdersheffing moeten gaan betalen. Het kabinet en de koepel van woningcorporaties Aedes hebben een akkoord gesloten over een pakket van investeringen in de bouw. Dat maakte minister voor Wonen Stef Blok vandaag bekend.

Via de verhuurdersheffing haalt Blok 1,7 miljard euro op bij de corporaties om de staatskas aan te vullen. De heffing is omstreden omdat de sector vindt dat er door de belasting geen geld overblijft voor investeringen in nieuwbouw en renovaties.

Met de vandaag gesloten deal krijgen de corporaties via het energieakkoord vierhonderd miljoen euro om te investeren in energiebesparing voor verhuurders in de sociale huursector. Ook krijgen de corporaties een btw-voordeel van zestig miljoen euro, meldt persdienst Novum.

Het splitsen van de kerntaken van de corporaties, het verhuren van huizen, en meer commerciële activiteiten, moet het risico terugbrengen. “Aedes onderkent met het kabinet het belang van het beperken van de financiële risico’s en het voorkomen van verstoringen op de vrije markt”, laat Blok weten.

Woonbond: onacceptabele deal

De Woonbond spreekt van een “onacceptabele deal”. Woonbonddirecteur Ronald Paping:

“De huurder betaalt het gelag van dit akkoord. De betaalbaarheid en beschikbaarheid van huurwoningen komt hiermee verder onder druk te staan, ondanks mooie woorden van Aedes over betaalbaarheid als voorwaarde voor het akkoord.”