Ajax verliest vedette Eriksen aan Spurs, ook Alderweireld zo goed als weg

Christian Eriksen (L) en Toby Alderweireld vieren de overwinning op Feyenoord in januari van dit jaar.
Christian Eriksen (L) en Toby Alderweireld vieren de overwinning op Feyenoord in januari van dit jaar. ANP / Jerry Lampen

Christian Eriksen maakt definitief de overstap van Ajax naar Tottenham Hotspur. Dat meldden beide clubs vanavond. Volgens Ajax is een bedrag van maximaal 13,5 miljoen euro gemoeid met de transfer. Eriksen had nog een contract voor een jaar in Amsterdam. Het is niet bekend voor hoe lang hij heeft getekend in Londen.

Twitter avatar SpursOfficial Tottenham Hotspur We are delighted to announce that we have reached agreement with Ajax for the transfer of Christian Eriksen #THFC http://t.co/ElUyojSiPn
Twitter avatar SpursOfficial Tottenham Hotspur ‘Everyone has followed the development of Spurs and it’s something I want to be part of’ - Christian Eriksen http://t.co/AVneRyom16 #THFC

Voor Ajax kan het vertrek van Eriksen weliswaar niet als volslagen verrassing komen, een gelijkwaardige vervanger is - zeker zo kort voor de transferdeadline van komende maandagavond - vrijwel onmogelijk te halen. De club heeft naar verluidt Lerin Duarte van Heracles Almelo op het oog. Ook informeerde Ajax bij Chelsea al naar de mogelijkheid tot het huren van Marco van Ginkel (oud-Vitesse) die deze zomer juist uit de eredivisie vertrok.

Basisplaats zeker geen garantie bij Spurs

Voor de mogelijk belangrijkste speler van Ajax wordt het dringen op het middenveld van Tottenham. De Londense club spendeerde deze zomer al meer dan 100 miljoen euro aan nieuwe spelers, waaronder de middenvelders Erik Lamela, Paulinho, Etienne Capoue en Nacer Chadli van FC Twente.

Verder heeft de club van trainer André Villas-Boas daar al internationals rondlopen als Moussa Dembélé (oud- Willem II en AZ) en de Braziliaan Sandro. De verwachting is dat middenvelder Gareth Bale aan Real Madrid verkocht wordt.

Eriksen vanaf 16 jaar bij Ajax

Eriksen maakte op zestienjarige leeftijd de overstap van het Deense Odense naar de jeugdopleiding van Ajax. In januari 2010 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht. Uiteindelijk speelde de 21-jarige middenvelder 162 officiele wedstrijden voor Ajax, waarin hij 33 doelpunten maakte.

Eriksen won met Ajax drie landstitels, de KNVB Beker en een Johan Cruijf Schaal. De Deens international is zeer waarschijnlijk niet de enige Ajacied die nog voor het verstrijken van de transferdeadline maandagnacht vertrekt. Toby Alderweireld staat op de rand van een transfer naar Atletico Madrid.