Uitdager Merkel presenteert 100 dagenplan - ‘kritiek: te binnenlands’

Steinbrück, midden, presenteert zijn 100 dagenplan tijdens een persconferentie in Berlijn
Steinbrück, midden, presenteert zijn 100 dagenplan tijdens een persconferentie in Berlijn Foto AP/ Markus Schreiber

Peer Steinbrück, de sociaaldemocratische uitdager van de huidige Duitse bondskanselier Angela Merkel bij de parlementsverkiezingen van 22 september, heeft vandaag bekendgemaakt welke plannen de eerste paar maanden van een eventueel kanselierschap de prioriteit hebben. Het belangrijkste speerpunt: de invoering van een minimumuurloon van 8,50 euro.

Enkele andere onderdelen van Steinbrücks 100-dagenplan:

  • Het optrekken van belastingstarief voor inkomens boven de 100.000 euro van 42 naar 49 procent;
  • De vermogensbelasting weer invoeren;
  • Invoeren van een maximum aan huurverhogingen;
  • De pensioenen voor laagbetaalden verhogen;
  • Investeringen in kinderdagverblijven;
  • Financiële steun voor ouders die thuisblijven om hun kind te verzorgen, vervalt

Onze correspondent in Duitsland Frank Vermeulen reageert op Steinbrücks presentatie:

“Het is altijd de vraag hoeveel van deze punten je in 100 dagen kunt bewerkstelligen. Het presenteren van zo’n plan is ook meer een verkiezingstruc. Hij kreeg wel kritiek: zijn plannen zouden te binnenlands zijn. Niet de plannen van een toekomstig bondskanselier, maar die van een SPD-leider.”

Volgens Vermeulen zag Steinbrück er “minder zonnig uit dan twee weken geleden” en een “beetje geprikkeld” en moe. Hij maakte bovendien een slordige fout:

“Gisteren heeft het uiterst linkse Die Linke gezegd dat er toch eventueel een coalitie mogelijk zou zijn van SPD-Die Grüne-Die Linke, wat ze hier rood-rood-groen noemen. Hij zei vervolgens dat de SPD Die Grüne niet ‘regierungsfähig’ acht. Maar hij bedoelde Die Linke.”

Twitter avatar frankgvermeulen NRC Bureau Berlijn 24 dagen tot #Bondsdagverkiezingen: #Steinbrück op persconferentie: “U weet we houden de #Groenen voor niet Regierungsfähig”. Foutje.

Wil verliezen met opgeheven hoofd

Steinbrück hield zijn aanhang vandaag voor dat de verkiezingen nog allerminst beslist zijn, ook al legt zijn SPD het in de peilingen ruim af (45 tegenover zo’n 23 procent) tegen de CDU van Merkel. Duitsers hebben, zo schrijft persbureau AP, Merkel ook het liefst als bondskanselier. Zij krijgt de voorkeur van 54 procent van de Duitsers, Steinbrück die van 26 procent.

Vermeulen schreef gisteren in NRC Handelsblad dat Steinbrück met opgeheven hoofd wil verliezen, zo blijkt uit zijn houding. Aan de telefoon herhaalt Vermeulen dit:

“Hij trekt zich nergens wat van aan en zegt ‘ik ben bezig met het winnen van de campagne’. Zo heeft hij zich ook gepresenteerd.”

SPD kan nog wel belangrijke rol gaan spelen

Vermeulen stipt aan dat, hoewel de kans bijzonder klein is dat Steinbrück bondskanselier wordt, zijn SPD nog wel een belangrijke rol gaat spelen:

“Het staat van tevoren vast dat er een coalitie moet komen. De mix van partijen moet in ieder geval aan 45 procent van de stemmen komen. Merkel staat in de peilingen rond de 40. Dat betekent dat er nog 5 procent gehaald moet worden. Dat kan eventueel de liberale FDP (Freie Demokratische Partei) zijn, maar die redt het wellicht niet. Nu ook Die Linke zich uitspreekt over een rood-rood-groen blok, kan het voor Merkel nog weleens lastig worden. Die drie partijen samen zouden boven de 45 procent kunnen komen.”