Kabinet: onderzoek Syrië kan nog weken duren, nog geen bewijs gifgas

Het kan nog weken duren voordat het VN-onderzoek naar het gebruik van gifgas in Syrië klaar is. Nederland acht het zelf “zo goed als zeker” dat met zulke middelen een aanval is gepleegd, maar heeft daartoe nochtans geen harde bewijzen gevonden.

Een spoor van vernietiging in een buitenwjk van Damascus na een luchtaanval door de regering. Critici beweren dat het regime met bombardementen bewijs van gifgasaanvallen probeert te vernietigen.
Een spoor van vernietiging in een buitenwjk van Damascus na een luchtaanval door de regering. Critici beweren dat het regime met bombardementen bewijs van gifgasaanvallen probeert te vernietigen. Reuters / Goran Tomasevic

Het kan nog weken duren voordat het VN-onderzoek naar het gebruik van gifgas in Syrië klaar is. Nederland acht het zelf “zo goed als zeker” dat met zulke middelen een aanval is gepleegd, maar heeft daartoe nochtans geen harde bewijzen gevonden. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vandaag in antwoord op Kamervragen omtrent ingrijpen in Syrië.

De VN-inspecteurs zullen het land zaterdag verlaten. Vandaag doen ze hun laatste ronde langs plaatsen waar met gifgas zou zijn aangevallen. Er is geen “exacte inzage” in de tijd die de VN nodig acht voor het onderzoek, zo schrijft Timmermans.

“Afhankelijk van de diverse soorten monsters, de concentratie van stoffen en dergelijke kan meer en minder eenvoudig vastgesteld worden of en welke stof is gebruikt. Dit betekent dat de verwachting is dat dit onderzoek enkele of meerdere weken kan duren.”

Ook Timmermans wil VN-onderzoek afwachten

Timmermans herhaalt verder dat wat hem betreft eerst het VN-onderzoek wordt afgerond, voordat wordt besloten wat de vervolgstappen zijn. Daarmee volgt hij de lijn van het Britse parlement. Naast het Verenigd Koninkrijk overwegen ook de Verenigde Staten, die al tot de slotsom zijn gekomen dat het bewind van Assad de hand had in de gifgasaanval in Damascus van vorige week, militair ingrijpen.

Timmermans weet niet wat beide landen van plan zijn. Een besluit over eventueel militair ingrijpen moet sowieso eerst worden goedgekeurd door de VN.

“Nederland heeft geen verzoek ontvangen om deel te nemen aan een eventuele militaire actie tegen Syrië.”

Assad: tegen elke vorm van agressie verdedigen

Het is volgens de minister overigens wel “zo goed als zeker” dat de afgelopen maanden chemische middelen zijn gebruikt, mogelijk door het regime van Bashar al-Assad en mogelijk door de rebellen. Timmermans zei gisteren al dat actie niet kan uitblijven als blijkt dat daadwerkelijk chemische wapens zijn ingezet.

Assad zelf liet vanmiddag via de staatspersdienst weten dat Syrië zich tegen elke vorm van agressie zal verdedigen.