‘Roemer eist het openbaar maken van Prinsjesdagstukken’

Foto ANP/Martijn Beekman

SP-leider Emile Roemer eist dat de regering de stukken voor Prinsjesdag deze week nog openbaar maakt. Dat meldt hij vanochtend tegenover NRC Handelsblad. Het kabinet wil de stukken pas op Prinsjesdag bekend maken zodat ze niet in handen komen van de pers.

In voorgaande jaren werden de stukken een week voor Prinsjesdag naar het parlement gestuurd, maar vaak werden maatregelen die op Prinsjesdag bekend moesten worden voortijdig naar journalisten gelekt. Premier Mark Rutte wil dat dit jaar voorkomen.

‘Het kabinet probeert bewust een bepaald beeld te schetsen’

Roemer verzet zich tegen dit besluit. Erik van der Walle, politiek redacteur voor NRC Handelsblad, sprak met Roemer:

“Er wordt natuurlijk elk jaar gelekt, maar het kabinet stuurt dit jaar met opzet vóór Prinsjesdag geen stukken naar de Kamer omdat er anders gelekt wordt. Maar ondertussen heb je nu een discussie op basis van halve informatie. Er wordt bewust gelekt om een bepaald beeld te schetsen.”

De SP-leider, die de stukken eist in een brief aan de premier, zegt inmiddels steun te hebben van D66. “Er zullen wel meer oppositiepartijen zijn die hetzelfde gevoel hebben.”

Kabinetsleden lekken volgens Roemer alleen zaken die in hun strategisch belang zijn. Roemer eist in een brief aan Rutte dat de stukken nog deze week naar de Kamer worden gestuurd. Een woordvoerder van premier Rutte wil nog niet reageren.