Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Rijksvertegenwoordiger ontboden in Den Haag om bestuurscrisis Bonaire

Wilbert Stolte met Mark Rutte tijdens diens bezoek aan een opvangplek van jongeren voor dropouts op Bonaire.
Wilbert Stolte met Mark Rutte tijdens diens bezoek aan een opvangplek van jongeren voor dropouts op Bonaire. ANP / Evert-Jan Daniels

De hoogste Nederlandse ambtenaar op Bonaire, Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte, is gisteren met spoed ontboden in Den Haag. Hij moet zich van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA) morgen melden op het ministerie.

Aanleiding is de voortdurende bestuurscrisis op Bonaire, sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Sinds CDA’er Stolte in 2011 is aangesteld zijn er grote spanningen tussen hem, de gezaghebber van het eiland en het Openbaar Ministerie. Dat bevestigen bronnen in Den Haag en op Bonaire vanmiddag in NRC Handelsblad.

Als Rijksvertegenwoordiger, een functie vergelijkbaar met die van Commissaris van de Koning, moet Wilbert Stolte toezicht houden op het bestuur van het door corruptie en andere integriteitsschendingen geplaagde eiland. Hij moet boven partijen staan. Volgens bronnen wordt hem verweten dat zijn toezicht gebrekkig is en hij in conflicten telkens de zijde kiest van de zittende bestuurders van de UPB, een zusterpartij van het CDA.

Voormalig UPB-leider Booi en UPB-gedeputeerde (wethouder) El Hage moeten zich 25 november voor de rechter verantwoorden wegens corruptie, valsheid in geschrifte en oplichting. Minister Plasterk schrijft aan de Kamer dat de Rijksvertegenwoordiger vorige week al een ambtsbericht “ten aanzien van de bestuurlijke ontwikkelingen op Bonaire” gevraagd is.