Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opstelten en Belastingdienst winnen Big Brother Awards

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie laat volgens Bits of Freedom 'geen kans onbenut om de surveillancestaat tot stand te brengen'.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie laat volgens Bits of Freedom 'geen kans onbenut om de surveillancestaat tot stand te brengen'. Foto ANP / Lex van Lieshout

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en de Belastingdienst hebben vanavond in Amsterdam de Big Brother Awards gewonnen. Deze ‘prijzen’ worden jaarlijks uitgereikt door digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom aan personen en organisaties die de privacy het meest zouden hebben geschonden. Opstelten werd door het publiek als winnaar gekozen, de Belastingdienst door privacydeskundigen.

De VVD-minister was genomineerd vanwege zijn wetsvoorstel om gescande kentekens van auto’s vier weken te bewaren. Ook zijn plan om de politie toe te staan computers te hacken leverde hem de voordracht op. „Ivo Opstelten laat geen kans onbenut om de surveillancestaat tot stand te brengen”, aldus Bits of Freedom in een persverklaring.

Het is de tweede keer dat Opstelten met een Big Brother Award aan de haal gaat. De politicus viel drie jaar geleden ook in de prijzen vanwege problemen rond kentekenregistraties. Hij reageerde zelf in een videoboodschap op het verwijt dat hij geen belangstelling heeft voor privacy:

“Dat steekt, van desinteresse is absoluut geen sprake, integendeel zelfs.”

Belastingdienst aangewezen als winnaar door deskundigen

De Belastingdienst viel in de prijzen vanwege het opvragen van gegevens van mensen die bij parkeerautomaten op kenteken parkeren. Ook het opslaan van kentekens die de politie voor de fiscus verzamelt, is volgens Bits of Freedom een grove privacyschending. De politie zelf is nu nog verplicht de kentekengegevens van niet-verdachte Nederlanders direct te verwijderen. De fiscus gebruikt de informatie onder meer om te controleren of leaserijders niet meer privékilometers maken dan ze opgeven.

Jurylid en privacy-onderzoeker Jaap-Henk Hoepman in het persbericht:

“De Belastingdienst is zo een centrale cloud-dienst die jarenlang persoonlijke gegevens opslaat die andere instanties niet zelf mogen bewaren. De vraag rijst of dit niet een grote ‘data witwas operatie’ betreft: wat let de politie om naderhand te gaan grasduinen in deze gegevens?”

Twitter avatar peterteffer Peter Teffer De drie genomineerden voor de door Bits of Freedom gekozen expertprijs. http://t.co/WMyRSi4O1h

De Big Brother Awards zijn hier live te volgen.