Obama: regime van Assad zat achter de gifgasaanval in Syrië

Syriërs protesteren in Amerika al dagen tegen Amerikaans ingrijpen in hun land.
Syriërs protesteren in Amerika al dagen tegen Amerikaans ingrijpen in hun land. Foto AP/Chris Post

De Amerikaanse regering is tot de slotsom gekomen dat het bewind van de Syrische president Bashar Assad de hand had in de gifgasaanval in Damascus van vorige week. De VS hebben volgens president Barack Obama het bewijsmateriaal tegen het licht gehouden en geloven niet dat de Syrische oppositie achter de bloedige aanval zat.

Hoe de VS op de inzet van chemische wapens zullen reageren heeft Obama naar eigen zeggen nog niet besloten. Hij waarschuwde het Assadregime dat het zich kan opmaken voor een ‘krachtig signaal’ van de VS.

Bondgenoten wachten op bewijzen

De Amerikaanse regering zegt voorbereidingen te treffen voor een gewapend ingrijpen in Syrië, en zoekt daarvoor steun bij haar bondgenoten. Maar vele van hen aarzelen nog en wachten af tot de VS het aangekondigde bewijs voor Assads schuld openbaar maakt.

Verscheidene medewerkers van Obama hebben laten weten dat die desnoods zonder bondgenoten en de Verenigde Naties tegen Syrië zal optreden. De patstelling in de Veiligheidsraad van de VN mag volgens hen niet tot gevolg hebben dat de internationale gemeenschap op haar handen blijft zitten.

Gisteren liep een poging van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad om overeenstemming te bereiken over maatregelen tegen Syrië opnieuw stuk. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power gaf Rusland en China van de mislukking de schuld. Die twee landen ‘blijven ieder optreden van betekenis van de Veiligheidsraad tegen Syrië blokkeren’, twitterde Power na afloop van het informele overleg van de vijf leden die een veto bezitten.

Ook Cameron wacht rapport af

Maar waarschijnlijk lijkt het draagvlak voor militair ingrijpen in Syrië het Witte Huis nog te dun. De Britse premier David Cameron, de belangrijkste medestander van de Amerikanen, heeft het Lagerhuis beloofd dat hij het rapport afwacht van de VN-inspecteurs die de veronderstelde gifgasaanval in Syrië onderzoeken.

Bovendien kan het door de VS verzamelde belastende bewijs tegen het regime-Assad nog wel wat versterking gebruiken. In de afgeluisterde gesprekken over de inzet van chemische wapens waarover de Amerikanen zouden beschikken zijn volgens ingewijden vooral lagere officieren aan het woord. Dat maakt het moeilijk aan te tonen dat het bevel voor het verboden gebruik van de wapens van de Syrische regering zelf kwam. De maandag beloofde ‘spoedige’ onthulling van het bewijsmateriaal loopt daarom wat vertraging op.

Obama: geen langdurige operatie Syrië

Obama zei gisteren dat hij niets voelt voor een langdurige operatie in Syrië. Maar hij hamerde erop dat het de VS wel ernst is. Door zich van chemische wapens te bedienen heeft de Syrische regering niet alleen het internationaal recht geschonden, maar ook ‘de Amerikaanse kernbelangen in gevaar gebracht’.

De Amerikaanse regering voert deze redenering de laatste weken steeds vaker aan om het opnemen van de wapens tegen het bewind van Assad te rechtvaardigen. Volgens Obama moet de inzet van chemisch wapentuig worden afgestraft om het taboe daarop in stand te houden. Sneuvelt dat taboe, dan zou dat voor de VS en de hele wereld gevaarlijk zijn. (AP)