Commissaris nucleaire top weg na advies van AIVD

De politiecommissaris die al ruim een jaar belast was met de organisatie van een nucleaire top in Nederland – Tom Driessen – is deze week door de politie “met onmiddellijke ingang” uit zijn functie gezet omdat de inlichtingendienst AIVD twijfels heeft over zijn integriteit. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Archieffoto van Tom Driessen uit 2009, nog in zijn functie als hoofd van de Dienst Nationale Recherche. Hier geeft hij een presentatie over de gebeurtenissen in Apeldoorn op Koninginnedag 2009.
Archieffoto van Tom Driessen uit 2009, nog in zijn functie als hoofd van de Dienst Nationale Recherche. Hier geeft hij een presentatie over de gebeurtenissen in Apeldoorn op Koninginnedag 2009. Foto ANP

De politiecommissaris die al ruim een jaar belast was met de organisatie van een nucleaire top in Nederland – Tom Driessen – is deze week door de politie “met onmiddellijke ingang” uit zijn functie gezet omdat de inlichtingendienst AIVD twijfels heeft over zijn integriteit. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Driessen is vorig jaar aangesteld als nationaal projectleider van de Nuclear Security Summit (NSS) die in maart 2014 in Den Haag wordt gehouden. Het gaat om een prestigieuze tweedaagse topbijeenkomst waar wereldleiders van zo’n zestig landen zich onder meer buigen over de strijd tegen nucleair terrorisme. Door de aanwezigheid van leiders als Obama, Poetin en Ban Ki-moon en duizenden delegatieleden worden strikte veiligheidsmaatregelen getroffen. Het ex-hoofd van de nationale recherche Driessen werd met de leiding daarvan belast.

De afgelopen maand heeft de AIVD op verzoek van de politietop een veiligheidsonderzoek gedaan naar Driessen. De AIVD heeft laten weten niet bereid te zijn een Verklaring van Geen Bezwaar te geven. Driessen is volgens de dienst niet integer genoeg omdat hij twee jaar geleden na een onderzoek van het Europees bureau voor fraudebestrijding voortijdig moest opstappen als tweede man bij de politieorganisatie Europol. Hij zou hebben geprobeerd een bevriende Nederlandse kandidaat tijdens een sollicitatie te bevoordelen bij Europol. De AIVD verwijt Driessen in een gesprek met de dienst „onvoldoende open” te zijn geweest over dit incident.

Driessen snapt reden van vertrek niet

Driessen heeft altijd ontkend een Nederlandse collega onreglementair te hebben geholpen. Hij is destijds naar eigen zeggen geen juridische procedures begonnen en vertrok uiteindelijk zonder protest bij Europol na overleg met de top van het Ministerie van Veiligheid en Justitie dat geen ‘gedoe’ wilde. Driessen heeft de politietop laten weten het wegsturen niet te begrijpen. Hij zegt ervan uit te gaan dat zijn integriteit is beoordeeld toen hij in 2012 voor de NSS ging werken.

Woordvoerster Petra Klap van de nationale politie zegt dat de integriteit van Driessen nu pas is onderzocht omdat zijn functie bij de nucleaire top pas deze maand een definitief karakter kreeg. „Hij is vorig jaar aangesteld omdat de korpsleiding hem een groot talent vond. Hij was de juiste man op de juiste plaats”. Driessen wil geen commentaar geven.