Kabinet weigert Kamer stukken Prinsjesdag voortijdig te sturen

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien komt aan op het Binnenhof voor de begrotingsraad.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien komt aan op het Binnenhof voor de begrotingsraad. Foto ANP/Martijn Beekman

Het kabinet is niet van plan te voldoen aan het verzoek van SP-leider Emile Roemer om de maatregelen die op Prinsjesdag bekend worden gemaakt, nu al naar de Tweede Kamer te sturen. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vanochtend gezegd.

“De Prinsjesdagstukken, het woord zegt het al, komen op Prinsjesdag”, zei Dijsselbloem, gevraagd naar een reactie op het pleidooi van Roemer. Die verzocht het kabinet eerder donderdag in een brief aan premier Mark Rutte (VVD) om de maatregelen officieel bekend te maken, omdat er al veel is uitgelekt.

Rutte wil lekken naar de pers voorkomen dit jaar

In eerdere jaren kreeg de Tweede Kamer de stukken enkele dagen voor Prinsjesdag onder embargo, zodat de Kamerleden zich goed konden voorbereiden. Dit jaar krijgt de Kamer de stukken pas op Prinsjesdag zelf. Volgens premier Mark Rutte (VVD) moet zo worden voorkomen dat er van alles uitlekt, omdat dat zou betekenen dat koning Willem-Alexander niets nieuws meer te melden had in zijn eerste troonrede.

Roemer in zijn brief aan Rutte:

“Het argument dat uit respect voor de Koning de Kamer de plannen voor volgend jaar niet kan krijgen is niet overtuigend als de regering en de regeringspartijen zelf volop voorstellen lekken. De oppositie wordt nu gevraagd op deze voorstellen te reageren, maar we weten niet wat die voorstellen precies zijn en hoe ze zich verhouden tot het geheel van het beleid. Dat is niet goed.”

(Novum)