Geboren tong

Hallo lieve luisteraars, daar zijn we dan weer met Eén Op Twee Van Drie Tot Vier op Radio 5, tot voor kort van zes tot zeven op Radio 8 en binnenkort misschien van negen tot tien op Radio 11, maar het kan ook van twaalf tot één worden op Radio 2, dat is nog onduidelijk.

Mijn naam is Tanja Boljé en naast mij zit zoals altijd mijn vaste kompaan Tjerk van den Nachgtkaerschenmaecker. Tjerk, wat gaan we doen?!

Osama Bin Laden is dood, maar hoe komt het dan dat hij toch nog regelmatig gesignaleerd wordt, zoals onlangs nog op een filmset in Hollywood? We praten erover met Britt Dekker en Leco van Zadelhoff.

Straks ook nog aandacht voor de vraag of vissen eigenlijk ook zweten, maar nu eerst het eerste onderwerp. Het aantal tweetalige scholen is de afgelopen jaren enorm gestegen, bleek onlangs uit onderzoek. Er zijn nu zelfs kleuterscholen die tweetalig onderwijs gaan geven. Is dat wel een goed idee? We praten erover met voorzitter van DATS, de Dutch Associatie van Tweetalige Schools, Mik Jekkers. Welkom meneer Jekkers.

Dank joe.

Tweetalig onderwijs, waarom?

Waarom. Eh, als onderwijskundigen vragen wij ons dat eigenlijk nooit af. Wij denken liever: waarom níet? Why not? Just do it! Kom bij het programma!

Eh, wij zíjn al bij het programma.

Kijk, dat bedoel ik. Enkeltalig onderwijs, zéér limiterend.

Nu heeft u nog steeds niet uitgelegd waarom dit moet.

Wel, het Engels neemt de wereld bij storm, dat is duidelijk. Tegelijk zie je dat het met ons Nederlands hard heuvelaf gaat. Het jogt achteruit! Dus als je twee en twee bij elkaar optelt, dan zeg ik: alle hens op dek! Wat je niet kan verslaan, daar sluit je je bij aan! Voor wie de tol belt!

Wacht eens, is dat geen Anglicisme?

Dat bedoel ik! Wij spreken tóch al half Engels! What the fuck dude whatever relax chillout okay!? Wat anders is nieuw? Mensen die beweren dat je daar een stop op kunt zetten praten poep.

Pardon?

Die kletsen uit hun aars! As if! Snij de crêpe! Wij moeten als de gesmeerde donder Engels leren! Wat zeg ik, als een bed uit de hel!

Maar onze Nederlandse cultuur dan?

Daar hoeven wij ons gelukkig niet druk om te maken. Wij zijn van het onderwijs, ziet u, cultuur is een ander departement.

Dus u geeft zelf ook les in het Engels?

Absoluut!

Daar is uw Engels goed genoeg voor?

Ik denk zo, ja.

Maar u bent geen native speaker.

Eh, nee, ik werk met een koptelefoon.

Meneer Jekkers, hartelijk dank voor uw toelichting.

U bent welkom.

Wij spraken met de voorzitter van DATS, de Dutch Associatie van Tweetalige Schools, Mik Jekkers.U luistert nog steeds naar Eén Op Twee Van Drie Tot Vier op Radio 5, tot voor kort van zes tot zeven op Radio 8 en binnenkort misschien van negen tot tien op Radio 11, maar het kan ook van twaalf tot één worden op Radio 2.

Zo meteen onze dierenrubriek, over de vraag of vissen ook zweten, en aandacht voor de berichten dat Osama Bin Laden nog leeft.

We praten erover met Leco van Zadelhoff en Britt Dekker.

Maar nu eerst: muziek! Luistert u naar de metalband Poison met Native tongue.

Wacht even Tjerk, dat is veranderd. Excuus luisteraars, hier is de Osdorp Posse met: Je moerstaal!

Jan Kuitenbrouwer is schrijver en directeur van de Taalkliniek (taalkliniek.nl).