De rafelrandjes van het theater zie je op Fringe. Waar moet je heen?

Redacteur Theater

Die zwerver in de steeg? Een acteur. Die club waar je normaal graag feest? Nu een theaterpodium. Beeldende kunst in een galerie? Welnee, toneel! Gelijktijdig met het Nederlands Theaterfestival gaat volgende week het Fringe Festival van start. Zelfde organisatie, compleet ander profiel. Toont het Theaterfestival de top van het Nederlands toneel; voor de Fringe kan iedereen, van amateur tot professional, uit Nederland of ver daarbuiten, zich inschrijven.

Dat leidt elk jaar tot een bizar, onweerstaanbaar festival. Verwacht hier geen voorstelling in een schouwburgzaal, maar de gekste producties op de meest onverwachte plekken. Inderdaad, in steegjes, in nachtclubs, in een tent of een galerie, ja, zelfs in de sauna. Op de Fringe tref je geniale naast ondermaatse voorstellingen, en dat maakt ongezien adviseren tot een riskante bezigheid. Maar interessant en veelbelovend lijken in elk geval de volgende voorstellingen:

De tweede zoon

Vorig jaar maakte het duo Als de beren komen (Alex van Bergen en Malou van Sluis) een spannende Fringe-voorstelling over een relatie die ontspoort. Dit jaar brengen zij De tweede zoon (en andere verhalen). Rauwe en intieme verhalen over kleine mensen, in een wereld die veel te groot voor ze is.

Daddy Day

Daddy Day van Bert Hana stond al eens eerder op de Fringe (2009), werd toen verkozen tot Best of Fringe en reist sindsdien de wereld over. Dus die kunnen we van harte aanbevelen.

Proefmonster

Het gezelschap heeft een goede naam, De Barbaren, en hun Proefmonster is een voorstelling „met veel groene drab, onnodig naakt vlees en visuele desillusies”. Dat klinkt raar en vies. Kijken dus.

Wit Konijn Rood Konijn

Bekende acteurs als Lineke Rijxman, Mohammed Azaay en Sabri Saad el Hamus spelen onvoorbereid de verrassingsmonoloog Wit Konijn Rood Konijn van Nassim Soleimanpour. Spannend.

The Three Little Pigs

En wat moeten we verwachten van The Three Little Pigs? (Best of South Africa Fringe). Animal Farm meets Reservoir Dogs, volgens de makers. Dat klinkt verheugend.

Zeker is het allemaal niet, zoals niets zeker is op de Fringe. En dat maakt het precies zo spannend.

Amsterdam Fringe Festival; 5 t/m 15 september op diverse locaties. Kaarten en info: amsterdamfringefestival.nl