Ajax gekoppeld aan FC Barcelona, AC Milan en Celtic

Christian Eriksen heeft de 3-1 voor Ajax gescoord. Ajax speelde vorig seizoen in de groepsfase van de Champions League in de Arena onder meer tegen Manchester City.
Christian Eriksen heeft de 3-1 voor Ajax gescoord. Ajax speelde vorig seizoen in de groepsfase van de Champions League in de Arena onder meer tegen Manchester City. ANP / Olaf Kraak

Ajax treft in de Champions League FC Barcelona en AC Milan. Ook de Schotse kampioen Celtic zit bij de Amsterdammers in de poule. Bij de loting in Monaco voor de poulefase van het belangrijkste Europese voetbaltoernooi belandden verder onder meer Real Madrid en Juventus bij elkaar in de groep. Cuphouder Bayern München lootte Manchester City.

Dit seizoen is Ajax voor de derde keer op rij de enige Nederlandse deelnemer aan het miljoenenbal. In de laatste acht seizoenen kwam het nog maar twee keer voor dat de Eredivisie twee clubs afdroeg aan de Champions League.

Twitter avatar FrankRonald1970 Frank&Ronald de Boer R: what a great @UEFAcom champions league draw. @FCBarcelona @acmilan @celticfc @AFCAjax All winners of this great trophy #Goodluckbrother 😉
Twitter avatar VI_nl VI F de Boer: ‘Ik ben tevreden. Drie fantastische teams. We hebben nog nooit tegen Barcelona gespeeld. Prachtig voor de fans’ [via @afcajax]
Twitter avatar VI_nl VI Barcelona-aanvaller Lionel Messi over de koppeling met AC Milan, Ajax en Celtic: ‘Dit is een fantastische groep’ [via uefa]
Twitter avatar vkwillemvissers Willem Vissers Schitterende groep van #Ajax. Messi, Balotelli en Boerrigter in Amsterdam. #clloting

Wesley Sneijder tegen Juve en Real

Naast poule H van Ajax is de groep met daarin Real Madrid en Juventus op voorhand interessant. De Spaanse en Italiaanse giganten treffen in poule B het Galatasaray van Wesley Sneijder. De middenvelder speelde van 2007 tot 2009 bij Madrid maar moest daar toen vertrekken. Coach John van den Brom gaat met Anderlecht uitkomen tegen Paris Saint-Germain, Benfica en het Griekse Olympiakos.

Marco van Ginkel gaat het met Chelsea opnemen tegen het Schalke 04 van Klaas Jan Huntelaar. De verliezend finalist van vorig seizoen Borussia Dortmund treft het zwaar: Arsenal, Napoli en Olympique Marseille zijn de tegenstanders van de ploeg van succestrainer Jürgen Klopp.

De volledige loting:

Groep A: Manchester United, Shakhtar Donetsk, Bayer Leverkusen, Real Sociedad
Groep B: Real Madrid, Juventus, Galatasaray, FC Kopenhagen
Groep C: Benfica, Paris Saint-Germain, Olympiakos, Anderlecht
Groep D: Bayern München, CSKA Moskou, Manchester City, Viktoria Plzen
Groep E: Chelsea, Schalke 04, FC Basel, Steaua Boekarest
Groep F: Arsenal, Olympique Marseille, Borussia Dortmund, Napoli
Groep G: FC Porto, Atletico Madrid, Zenit, Austria Wien
Groep H: FC Barcelona, AC Milan, Ajax, Celtic

verkozen tot UEFA-speler van het jaar

Franck Ribéry is de beste speler op de Europese velden. De Fransman van Bayern München werd in Monaco door journalisten verkozen tot UEFA-speler van het jaar. Ribéry (36 stemmen) hield Lionel Messi (13) en Cristiano Ronaldo (3) achter zich. De Fransman veroverde vorig seizoen de Champions League, het Duitse landkampioenschap en de Duitse beker met Bayern.

Arjen Robben, die de beslissende goal scoorde in de Champions Leaguefinale, en Robin van Persie hadden de shortlist van de tien beste voetballers gehaald. De top drie bleek echter een stap te ver voor de Nederlanders.