Sites NYT en Twitter gehacked door ‘Syrische Elektronische Leger’

De websites van The New York Times, The Huffington Post en Twitter zijn vannacht gehacked door een groep die het Syrische regime steunt. ‘The Syrian Electronic Army’ brak in bij een Australisch internetbedrijf waar veel grote sites hun domein hebben gestald.

De hackersgroep, die al eerder mediabedrijven aanviel die gezien worden als tegenstanders van de regering van president Assad, claimde op Twitter de verantwoordelijkheid voor het inbreken bij de websites. Contactinformatie (zoals op wiens naam een domein staat) en DNS-gegevens konden worden aangepast, zodat bezoekers werden doorgestuurd naar een ander, door de hackers gekozen domein.

Twitter avatar Official_SEA16 SyrianElectronicArmy Hi @Twitter, look at your domain, its owned by #SEA :) http://t.co/ZMfpo1t3oG http://t.co/ck7brWtUhK

Op de site van de New York Times (nytimes.com), die het langst problemen ondervond, werden bezoekers naar een server van de Syrische hackersgroep gestuurd voordat de site enkele uren uit de lucht gehaald werd. Medewerkers werden gewaarschuwd voorzichtig te zijn met e-mail totdat de kwestie opgelost was.

Bij The Huffington Post ondervonden alleen de blogplatforms met een Brits adres problemen. Twitter heeft in een verklaring laten weten dat de site anderhalf uur lang slecht bereikbaar was, maar dat er geen informatie is gestolen.

De aanval van het zelfbenoemde ‘electronische leger’ van Syrië valt samen met de groeiende dreiging van militaire interventie tegen Assads regering. De VS lieten gisteravond weten te denken aan een snelle militaire reactie op het vermeende gebruik van chemische wapens in Damascus.

    • Peter Zantingh