Sensire stopt met het aanbieden van thuishulp, zet ontslagen door

Medewerkers van Sensire tijdens een protestbijeenkomst van Abvakabo FNV, eergisteren.
Medewerkers van Sensire tijdens een protestbijeenkomst van Abvakabo FNV, eergisteren. Foto ANP / Vincent Jannink

Sensire stopt met het aanbieden van thuiszorg. Het ontslag van 1.100 medewerkers (800 in vaste dienst en 300 met een tijdelijk contract) dat al een paar maanden dreigt, wordt doorgezet.

Dat laat de thuiszorgorganisatie uit de Achterhoek in een verklaring weten, na beraad gisteravond. Volgens Sensire was een alternatief juridisch niet haalbaar.

“Na een zorgvuldig onderzoek waarin we alle mogelijkheden hebben bekeken, moeten we concluderen dat het aanbieden van een alternatieve vorm juridisch niet mogelijk is. Een spijtige conclusie.”

‘Sensire legt schuld bij de vakbond’

Volgens een interne verklaring van Sensire, in handen van Omroep Gelderland, is de ontslaggolf onontkoombaar. De zorgorganisatie voelt zich ‘dusdanig onder druk gezet’ door vakbond Abvakabo FNV dat er geen andere mogelijkheid is dan ‘gebruik te maken van de ontslagvergunning die door het UWV is verleend’.

Abvakabo noemt dat in een eigen verklaring, te lezen op de website, een ‘schandalige beschuldiging’.

“Het is Sensire die stopt met het werk en het is Sensire die haar medewerkers op straat zet. Terwijl komend jaar het geld en werk blijft.”

Eerder deze week zei staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn bij een bezoek aan Sensire dat hij verwachtte dat de meeste medewerkers hun baan zouden behouden. Het personeel kon mogelijk worden ondergebracht bij andere organisaties.

Ontslaggolf vanwege onzekerheid naar vraag in 2014

Dit voorjaar kondigde Sensire de ontslaggolf aan, omdat de overheid fors bezuinigt op de thuiszorg en er veel onzekerheid was over de vraag naar thuishulp in 2014. De overheid wil volgens Sensire drastische bezuinigingen op de thuishulp doorvoeren. Daardoor kunnen gemeentes nog geen garantie geven over de hoeveelheid thuiszorg die zij nodig hebben en hoeveel zij daarvoor kunnen betalen.

Ook kunnen gemeenten Sensire geen garantie geven voor de afname en prijs in de komende jaren. Het bedrijf ziet daarom geen andere oplossing dan te stoppen met thuiszorg. Na het afstoten van de thuiszorgtak blijft de zorgorganisatie uit de Achterhoek actief in onder meer de kraamzorg en jeugdgezondheidszorg.

Als protest tegen het dreigende massaontslag bezetten medewerkers eind juli het hoofdkantoor.