Samir A. komt vervroegd vrij ondanks bezwaren justitie

Archiefbeeld van Samir A. na afloop van een zitting tijdens zijn rechtszaak. Foto ANP / Marcel Antonisse

Samir A. komt volgende week vrijdag toch vervroegd vrij, ondanks de bezwaren van justitie. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten. Samir A. behoorde tot de radicaal-islamitische Hofstadgroep. Hij heeft in september twee derde van zijn straf uitgezeten.

Justitie wilde voorkomen dat Samir A. op 5 september vrijkomt omdat hij volgens het OM nog steeds een gevaar voor de maatschappij vormt. Hij is niet echt ‘gederadicaliseerd’ in de cel en keurt aanslagen niet af vindt justitie. Het OM had daarom gevraagd om een jaar uitstel van de vervroegde vrijlating.

Zijn advocaat betoogde vandaag echter tijdens de zitting dat A. zich de afgelopen twee jaar al netjes heeft gedragen en vroeg zich af waarom A. dit dan nog weer een jaar zou moeten bewijzen, zo twitterde NRC-redacteur Sheila Kamerman vanmiddag vanaf de zitting:

Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman Sterk pleidooi advocaat: recidive gevaar #Samir klein. Na bijna 8 jaar cel moet hij leven kunnen opbouwen

Vorig jaar werd de 27-jarige A. nog in zijn cel aangehouden, omdat justitie vermoedde dat hij van daaruit een aanslag voorbereidde. Hij zou een medegevangene hebben gevraagd of hij aan explosieven zou kunnen komen. Die zouden voor een aanslag zijn die hij na zijn vrijlating zou willen plegen. Maar die verdenking kon het OM niet hard maken en de zaak werd geseponeerd.

Smir A. werd in 2006 veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag, mogelijk op het gebouw van inlichtingendienst AIVD of op politici. Voor het lidmaatschap van de Hofstadgroep is hij nooit vervolgd. De verdachten waren te divers om een groep te vormen en hadden geen gemeenschappelijk doel.

    • Anouk Eigenraam