Poetin niet gediend van intieme schildering van hem en Medvedev

Een bezoeker kijkt naar het controversiële schilderij.
Een bezoeker kijkt naar het controversiële schilderij. Foto AFP / Olga Maltseva

Het is een roerend beeld: een man die, lieflijk, het haar van een andere man doet. De een gekleed in een nachtjurk, de ander in kanten ondergoed. Een schildering van een intiem moment in een slaapkamer. Alleen is de ene man Vladimir Poetin, en de andere Dmitri Medvedev. Daar is Poetin niet van gediend. Het schilderij is door de autoriteiten verwijderd en de kunstenaar is gevlucht.

Op een ander schilderij staat de politicus Vitaly Milonov afgebeeld tegen de achtergrond van een regenboog. Hij was een van de bedenkers van een lokale wet die ‘homopropaganda’ verbiedt. De wet inspireerde tot een nationale variant, die internationaal veel ophef veroorzaakte. De regenboog is het symbool van de homobeweging. Milonov heeft te kennen gegeven dat hij het schilderij ‘walgelijk’ vindt.

De politie heeft de kunstwerken, samen met nog twee andere werken van kunstenaar Konstantin Altunin, maandag plotseling verwijderd uit het Museum of Authority in Sint Petersburg. De werken hingen daar op een tentoonstelling genaamd “Leaders”. Volgens de directeur van het museum hebben de autoriteiten niet van tevoren gewaarschuwd. De opgaaf van redenen was: het overtreden van ongespecificeerde wetten. De machthebbers zouden zijn gewaarschuwd dat er “illegale werken” in het museum waren.

Poetin brengt liever stoere beelden van zichzelf naar buiten

De werken kunnen op basis van meerdere wetten zijn verwijderd, schrijft persbureau AP: de Russische wet verbiedt het belachelijk maken van autoriteiten, maar sinds kort ook ‘homopropaganda’. De werken kunnen tot slotte ook zijn verwijderd vanwege een “ongepast pornografisch karakter”, zoals Reuters suggereert. Een ding is zeker: action man Poetin houdt de touwtjes wat betreft de beeldvorming over hem het liefst strak in handen. Liever doet hij zichzelf voor als een sportieve held - zwemmend, paardrijdend, in een duikboot of op de schietbaan.

Een ander controversieel schilderij van Konstantin Altunin. Foto Read Russia, lenta.ru

Kunstenaar Konstantin Altunin heeft Rusland verlaten. Hij zal asiel aanvragen in Frankrijk, zei de museumdirecteur vandaag.

Een ander kunstwerk van Poetin van de kunstenaar Konstantin Altunin, tijdens de expositie ‘Leiders’ in Sint Petersburg. Foto AFP / Olga Maltseva

Museum slechts twee weken open en nu al controversieel

Het museum is nog maar twee weken open, maar heeft volgens het blog Read Russia nu al meerdere keren voor opschudding gezorgd. Zo was er de bekendmaking dat het museum gratis is (in plaats van vijf euro) voor degenen die verklaren homo-, bi-, of transseksueel te zijn. Ook was er een performance waarin een man in een kimono met een Poetinmasker op een foto van activist Alexei Navalny in brand steekt.