Ook De Bakker strandt in eerste ronde van US Open

Tennisser Thiemo de Bakker is gisteren in de eerste ronde van de US Open uitgeschakeld. De Westlander, nummer 99 van de wereld, verloor in straight sets van de 44 plaatsen hoger geklasseerde Spanjaard Pablo Andujar: 6-4, 6-4 en 6-4. Eerder werden de Nederlanders Robin Haase en Kiki Bertens al uitgeschakeld in New York. Igor Sijsling komt vanavond in actie, tegen de Duitse qualifier Peter Gajowczyk.

Op baan acht van Flushing Meadow begon De Bakker (24) niet goed aan de wedstrijd. Hij verloor direct zijn service en liep achter de feiten aan. Vooral zijn service haperde. „In het begin had ik te veel spanning op mijn lichaam en daarna was ik niet constant genoeg”, vertelde De Bakker na afloop op tennistv.nl. Hij brak nog wel terug, maar op sterke games volgde altijd weer een zwakke. „Teleurstellend dat ik me er niet in heb kunnen knokken. Ik baal dat ik niet weet waar het vandaan komt. Het gebeurt me niet vaak. Meestal ben ik het bij het inspelen wel kwijt.”

De tweede en derde set waren een kopie van de eerste. Andujar – tegen wie De Bakker eerder op lager ingeschaalde challengertoernooien een keer won en een keer verloor – was constanter en maakte de belangrijke punten. Na 2 uur en 5 minuten kon de 27-jarige Spanjaard serveren voor de wedstrijd. De Bakker werkte bij een achterstand van 40-0 nog wel drie matchpoints weg, maar moest uiteindelijk toch buigen.

De Bakker prees zijn tegenstander. „Hij kon het niveau hoog houden. Ik had ups en downs met af en toe uit het niets een dramatische game.” Hij verloor voor de derde keer op rij in de eerste ronde van een grand slam, na Roland Garros en Wimbledon. In juli volgde een wederopstanding uit een diepe crisis bij de Zweedse Open, waar hij Thomas Berdych versloeg en de halve finale haalde. Met nieuwe coaches Melle van Gemerden en Paul Minnaert bleven de resultaten goed. Ondanks de uitschakeling in New York houdt De Bakker vertrouwen. „Hier moet ik van leren. Dit meenemen en weer doorgaan.”

De als eerste geplaatste Novak Djokovic bereikte zonder moeite de tweede ronde. Hij won met 6-1, 6-2 en 6-2 van de Litouwer Ricardas Berankis. Roger Federer versloeg Grega Zemlja uit Slovenië: 6-3, 6-2 en 7-5. Bij de vrouwen zorgde de zeventienjarige Amerikaanse Victoria Duval voor een verrassing door met 5-7, 6-4 en 6-4 te winnen van Samantha Stosur, de winnares van 2011.