Onderzoek naar bedrijf dat kentekens scant voor deurwaarders

Foto ANP / Koen Suyk

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is een vooronderzoek begonnen naar het bedrijf Debtscan. Dat scant met camerawagens sinds half juni de kentekens van geparkeerde auto’s in wijken waar gezochte schuldenaars wonen. Ook alle kentekens die Debtscan onderweg op de snelweg tegenkomt, worden gescand.

De gescande nummerplaten worden vergeleken met zo’n 4.000 kentekens van schuldenaars. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die producten hebben gekocht bij een webshop, maar nooit hebben betaald. Deurwaarders leggen beslag op de voertuigen die Debtscan voor ze lokaliseert. Op de snelweg gemaakte beelden worden door de deurwaarder naar debiteuren gestuurd om te laten zien dat ze gespot zijn. De dreiging van beslaglegging op de auto moet schuldenaars aanzetten tot betalen.

Debtscan zegt te voldoen aan de privacywetgeving. Kentekens van autobezitters zonder schulden zouden na het scannen direct worden verwijderd. Een woordvoerder van het CBP zegt dat het college bekijkt of er privacyrisico’s zijn. Later wordt besloten of er een volledig onderzoek komt.