Egyptische politie arresteert nog eens zestig Morsi-aanhangers

Chocolaatjes met daarop het portret van de Egyptische legerleider Abdel Fattah al-Sisi. Al-Sisi is een nationaal icoon sinds het leger de democratisch gekozen president Morsi 3 juli afzette.
Chocolaatjes met daarop het portret van de Egyptische legerleider Abdel Fattah al-Sisi. Al-Sisi is een nationaal icoon sinds het leger de democratisch gekozen president Morsi 3 juli afzette. Foto AFP / Marwan Naamani

De Egyptische politie heeft in de afgelopen 24 uur meer dan zestig aanhangers van de Moslimbroederschap opgepakt. Dat hebben de autoriteiten gemeld tegenover persbureau AP. Onder hen zouden familieleden van leiders van de partij zijn.

Volgens bronnen bij de autoriteiten, die alleen anoniem met persbureau AP wilden spreken, is onder de gearresteerden ook Saad el-Shater, de 23-jarige zoon van Khairat el-Shater. Hij is de nummer twee van de Moslimbroederschap en was voor Morsi eigenlijk presidentskandidaat voor de Moslimbroederschap. El-Shater werd eerder deze maand al aangehouden. Hij is aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld tijdens een grote demonstratie 30 juni. Ook de zwager van de voortvluchtige Mohammed el-Beltagy, een andere leider binnen de Moslimbroederschap, is in hechtenis genomen.

Sinds het leger de eerste democratisch gekozen president Mohammed Morsi 3 juli afzette, wordt er steeds hardhandiger opgetreden tegen de Moslimbroederschap. Het voorlopige dieptepunt is de gewelddadige ontruiming van de tentenkampen van Morsi-aanhangers in Kaïro, twee weken geleden. Daarbij kwamen honderden mensen om. De internationale gemeenschap heeft het bloedbad streng veroordeeld. Morsi wordt nog steeds gevangen gehouden.

‘Morsi slachtoffer van eigen falen hervormen overheid’

Morsi is voor een deel het slachtoffer geworden van zijn eigen falen om de overheid te hervormen, schreef onze correspondent Gert van Langendonck deze week in NRC Handelsblad::

“In plaats van een einde te maken aan het brute optreden van de politie – een van de redenen voor de opstand van 2011 – heeft hij geprobeerd haar aan zijn zijde te krijgen. Zolang agenten op zijn tegenstanders mepten, vond Morsi het best. Tot het bittere einde heeft hij de politie gepaaid met loonsverhogingen en lovende woorden over haar optreden, ook wanneer dat laakbaar was. Hij deed dat voor het laatst in zijn toespraak op 27 juni, niet beseffend dat de politie hem toen al lang had laten vallen.

In het nieuwe Egypte is het bijna onmogelijk om kritiek te uiten zonder als handlanger van de Moslimbroederschap te worden bestempeld. Mohammed ElBaradei, de oppositieleider die na Morsi’s afzetting vice-president werd, maar ontslag nam na de bloedige ontruiming van de zitactie bij de Rab’a-moskee, geldt nu als verrader.”