Een SGP-vrouw, dat geeft onrust

Lilian Janse uit Vlissingen (40) is de eerste vrouwelijke politicus van de SGP Veel partijgenoten zijn daar nog niet aan toe. Over haar standpunten hoeven ze zich in ieder geval geen zorgen te maken

Lilian Janse: „Ik ben een nuchtere Zeeuwse.”
Lilian Janse: „Ik ben een nuchtere Zeeuwse.” Foto Robin Utrecht

Ze loopt ’s ochtends vroeg twee krantenwijken en in de avonduren maakt ze een tandartsenpraktijk schoon. Overdag doet Lilian Janse het huishouden voor haar man en drie tienerkinderen. Ze luistert naar klassieke muziek en leest boeken. Ze houdt van skeeleren. En geeft de voorkeur aan de „internationale keuken.” Vandaag maakt echtgenoot Ko de maaltijd klaar zodat Lilian in de woonkamer journalisten te woord kan staan. „De worteltjes tien minuten, Ko.”

Lilian Janse uit Vlissingen (40) is de allereerste vrouwelijke SGP-politicus. Een rechterlijke uitspraak dwong de mannenbroeders van de Staatkundig Gereformeerde Partij het politieke ambt ook voor vrouwen open te stellen. Dat gaat nog niet van harte, heeft Lilian Janse gemerkt. „Veel mensen zijn er nog niet aan toe. Het heeft tijd nodig.” Ook alle media-aandacht voor haar zit niet iedere SGP’er in Vlissingen lekker. „Het geeft onrust.”

De SGP zocht een lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van komend jaar. Zes mannen bedankten voor de eer. De vader van Lilian Janse-van der Weele, jaren actief in de Vlissingse politiek en vicevoorzitter van de lokale kiesvereniging, beklaagde zich daarover bij haar thuis tijdens het koffiedrinken na de zondagse kerkdienst. „Toen heb ik spontaan gezegd: dan doe ik het wel.” Het leek haar vader een goed idee. Ze werd „doorgezaagd” door een werkgroep en geschikt bevonden. De kiesvereniging ging deze week akkoord met haar kandidatuur.

Lilian Janse roept naar man Ko dat de kip nog wat langer moet braden. En ze zegt: „Ik was altijd in politiek geïnteresseerd. Ik wilde er graag iets in doen. Maar alleen in de gemeenteraad, want dat is lekker dichtbij, en alleen voor de SGP. Veel mensen uit de stad vinden het geweldig. Veel mensen buiten de SGP hebben me al beloofd dat ze op mij zullen stemmen.”

Die steun is hard nodig want de SGP heeft nu geen zetel in de raad. De verwante ChristenUnie heeft er één.

Scholing over „soorten homo’s”

Lilian Janse heeft zich er altijd over verbaasd dat de SGP vrouwen uitsloot van politieke macht, maar geen bezwaar maakte tegen vrouwen op de troon. Terwijl er veel kritiek valt te leveren op bijvoorbeeld koningin Beatrix. „Zij heeft verkeerde wetten ondertekend over het homohuwelijk, abortus en euthanasie. Daar had de landelijke SGP veel krachtiger op moeten reageren.”

Over de politieke standpunten van de eerste SGP-vrouw in Nederland hoeven haar mannelijke geloofsbroeders zich geen zorgen te maken. „Ik ben een nuchtere Zeeuwse. Een echte huismoeder. Sta midden in het leven. Ik denk simpel. Ben niet emotioneel op een vrouwelijke wijze. Ik werk dolgraag met mannen. Vanuit de liefde voor Gods woord.”

Haar standpunten doen vertrouwd aan, over homoseksualiteit bijvoorbeeld. „Als iemand zo geaard is, zal ik die persoon niet negeren. Wel zal ik in liefde uitleggen wat ik ervan vind. Namelijk dat zulke mensen geen seksualiteit mogen hebben en hun geaardheid niet mogen uitdragen. De Bijbel is daar heel duidelijk over. Maar ook zonder de Bijbel ziet iedereen dat het niet normaal is.” Ze knikt naar haar dochter aan de eettafel. „Intussen krijgen mijn kinderen wel onderwijs op reformatorische scholen over homoseksualiteit.” De dochter knikt terug: „We krijgen te horen wat voor soorten er allemaal zijn.” Lilian Janse: „Dat moet van de regering.”

Ook abortus zou verboden moeten worden. „Je draagt nieuw leven in je, van God gegeven. Het is niet aan de mens om dat geschenk in twijfel te trekken.” Over een abortus na een verkrachting is het lastiger oordelen. „Ik zou zeggen dat de moeder heel intensief moet worden begeleid.”

Euthanasie, ten slotte, moet ook krachtig worden afgewezen. „We sterven op Gods tijd. Wat we wel mogen doen, is het lijden verzachten met goede palliatieve zorg.”

De komende jaren mag wel wat vaker worden gemoraliseerd in de politiek, ook in Vlissingen, vindt Janse: „Ik heb de afgelopen jaren de ethische discussie in de gemeenteraad gemist.” Bijvoorbeeld na berichten dat burgemeester Roep onterecht declaraties heeft ingediend. „De gemeenteraad heeft de burgemeester daar niet goed op aangesproken. Die heeft geweigerd het boetekleed aan te trekken. Terwijl hij toch een voorbeeldfunctie heeft voor de burgers. De ChristenUnie had best Gods woord erbij kunnen halen. Anderzijds hoef je niet christelijk te zijn om te weten dat je niet mag stelen en bedriegen.”

Echtgenoot Ko, werkzaam als vlamspuitoperator bij een bedrijf dat scheepsmotoren repareert, is bijna klaar met koken. Hij komt er even bij zitten en vertelt hoe die reparaties in z’n werk gaan. Na het eten wordt Lilian Janse opgehaald voor een tv-talkshow in Hilversum. Zelf kijkt het gezin op televisie alleen naar nieuwsprogramma’s. ’s Zondags houden ze rust. Lilian Janse: „Ik ga op zondag twee keer naar de kerk en we drinken gezellig koffie met de familie.”