Een caravan met kunstgras

Tot eind september kun je in het Amsterdamse Vliegenbos slapen in mobiele kunstwerken.

In ‘de caravan’ van Kevin van Braak ligt een veldje van kunstgras, inclusief opgezette dieren.
In ‘de caravan’ van Kevin van Braak ligt een veldje van kunstgras, inclusief opgezette dieren. Foto Eddy Bosland

Annette van Driel staat op deze zonnige middag bedden op te maken: het lot van een campingbaas, ook al zijn de slaapplekken nog zo kunstzinnig. Samen met Francis Nijenhuis heeft ze de Urban Campsite bedacht, een camping die dit weekend is geopend in het Vliegenbos in Amsterdam-Noord. In plaats van caravans en tentjes staat het veld vol mobiele kunstwerken waar je tot eind september in kunt slapen.

Bijvoorbeeld in de Darwin, de reusachtige blauwpaarse spermatozoïde van Joep van Lieshout. Eronder liggen geplette mannenfiguren, vertegenwoordigers van spermacellen die de race naar het eitje niet hebben gewonnen. Of de boomhut, een dodecahedron (een regelmatig twaalfvlak) die Sander Borsje van collectief Boomhuttenfest met kabels en spanbanden tussen twee bomen heeft opgehangen. „Als je hierin kruipt, krijg je een heel rustige gemoedstoestand.”

Veel kunstenaars etaleren op de Urban Campsite hun fascinatie voor bestaand materiaal – zeg maar gerust afval. Boris Duijnevelds Polaris M is gemaakt van een polyester voedersilo, met koddige groene pootjes van verwarmingsbuizen en bankjes van afgedankte parfumreclameborden. De losse witte ‘kampeerkeuken’ van Frank Dean staat verdwaasd op het veldje – totdat je ontdekt dat je via de keukenkastjes het bed kunt bereiken.

Het mobiele object van Kevin van Braak lijkt nog het meeste op een gewone caravan, en dat is het ook – maar dan overdwars doormidden gesneden. Als je hem openklapt, komt er een veldje van kunstgras tevoorschijn, inclusief opgezette dieren en vogelgeluiden.

Van Driel en Nijenhuis kamperen al jaren tijdens vakanties met hun gezinnen samen in Frankrijk. Al mijmerend ontstond het idee om lege bouwkavels tijdelijk te gebruiken als kunstzinnige kampeerplekken. Door de crisis komen veel bouwplannen maar niet van de grond.

„In het begin ben je niet meer dan iemand met een gek idee”, zegt Van Driel. „Dankzij de steun van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en stadsdeel Noord, en de vrijwillige medewerking van de kunstenaars, kunnen we wat laten zien. Nu komt het Rijksvastgoed- en ontwikkelbedrijf kijken of dit een goed tijdelijk gebruik is van leegstaande kavels. Ik hoop dat volgend jaar álles op de Urban Campsite mobiel is, tot en met het sanitair, de receptie en de afwas.”

Inl: urbancampsiteamsterdam.com