Ann Goldstein stopt als artistiek directeur Stedelijk Museum

Ann Goldstein naast (toen nog) koningin Beatrix bij de opening van het vernieuwde Stedelijk Museum in september 2012.
Ann Goldstein naast (toen nog) koningin Beatrix bij de opening van het vernieuwde Stedelijk Museum in september 2012. Foto ANP / Koen van Weel

Ann Goldstein vertrekt op 1 december als artistiek directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dat meldt het museum vanochtend. Goldstein, die in 2010 directeur werd, vindt haar werk voor het museum voltooid. Het museum is volgens haar klaar voor een nieuwe artistiek directeur.

Eind juni kondigde Goldstein intern haar naderende vertrek aan.

In december vorig jaar, enkele maanden na de heropening van het Stedelijk, stelde het museum al Karin van Gilst aan, die naast Goldstein ging functioneren als algemeen directeur. Goldstein werd tot die tijd door het museum aangeduid als ‘directeur’, maar werd daarna ‘artistiek directeur’.

In het persbericht van het Stedelijk zegt Goldstein dat het ‘een voorrecht’ was om voor het museum te werken en de heropening (het museum was negen jaar dicht) in goede banen te leiden.

“Now, nearly a year since our reopening, we have achieved our long-anticipated goal of a fully functioning, international museum with an exhibition schedule that prepared for the next two years. I announced my resignation to the Supervisory Board on June 26, 2013, confident that my work is done and the museum is firmly poised for a new artistic director to lead it into the future.”

Toen Goldstein in december vorig jaar een kleiner takenpakket kreeg, zei NRC-kunstredacteur Claudia Kammer dat ze al geruime tijd onder vuur lag, vooral omdat ze erg mediaschuw en afstandelijk zou zijn. Bovendien zou ze geen uitgebreide visie uitdragen over het museum. Voorstanders, zo zei Kammer toen, prezen haar juist om haar contacten met kunstenaars en haar talent om belangrijke nieuwe namen snel op te pikken.