Doodstraf schutter Fort Hood, eerste Amerikaanse militair sinds 1961

Schets van de rechtbank in Fort Hood, waar Nidal Hasan (op de tekening rechts) schuldig werd bevonden aan dertien moorden met voorbedachte rade en een poging daartoe.
Schets van de rechtbank in Fort Hood, waar Nidal Hasan (op de tekening rechts) schuldig werd bevonden aan dertien moorden met voorbedachte rade en een poging daartoe. Foto AP / Brigitte Woosley

De Amerikaanse militair Nidal Hasan, die in 2009 een bloedbad aanrichtte op de legerbasis Fort Hood in Texas, is ter dood veroordeeld. Hasan werd vrijdag al schuldig bevonden aan de moord op dertien militairen. Dertig anderen raakten gewond. De laatste keer dat een Amerikaanse militair de doodstraf kreeg was in 1961.

Hasan zag tijdens de rechtszaak af van zijn recht om nog als laatste het woord te richten tot de militaire rechtbank. De aanklager vond ook dat Hasan, die bij de schietpartij verlamd raakte en sindsdien in een rolstoel zit, de doodstraf moet krijgen zo zei hij eerder vandaag:

“Hij zou de doodstraf moeten krijgen vanwege zijn daden, hoe hij die heeft verricht, waar en tegen wie ze gericht waren. Hij is als dokter opgeleid om mensen te redden, maar die vijfde november deelde hij de dood uit.”

Hasan maakte zelf geen gebruik meer van zijn spreekrecht. “Ik heb geen afsluitende verklaring”, zo zei hij in de rechtbank. Tijdens de rechtszaak voerde de ex-legerarts zelf zijn eigen verdediging. Volgens zijn raadsman toonde het gedrag van de militair aan dat hij zou aansturen op de doodstraf, iets dat hij zelf ontkende. Maar de militair zei meteen bij aanvang van het proces tegenover de jury wel dat hij de schutter was.

De in Amerika geboren moslim vond de schietpartij gerechtvaardigd om zo de islamitische leiders en die van de Taliban, te beschermen tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak. Hij zou zijn geradicaliseerd na het overlijden van zijn ouders.