Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

’36 ziekenhuizen halen operatienorm niet’

Foto ANP / Koen Suyk

Bijna de helft van de ziekenhuizen die maag-, slokdarm-, prostaat- of blaasoperaties uitvoeren, voldeed vorig jaar niet aan de norm. 36 van de 78 ziekenhuizen die een of meer van deze ingrepen uitvoeren, haalden het minimale aantal operaties niet dat ze moeten verrichten. Dat meldt RTL Nieuws vanavond. Patiënten lopen daardoor meer risico.

Het verwijderen van de prostaat of de slokdarm of operaties vanwege een verwijde buikslagader moet in een ziekenhuis minimaal twintig keer per jaar worden gedaan. Een blaas- en maagverwijdering moet jaarlijks minstens tien keer uitgevoerd worden, een maagverkleining honderd keer. Patiënten die een operatie ondergaan in een ziekenhuis waar zo’n ingreep niet vaak genoeg wordt gedaan, lopen een grotere kans op complicaties als bloedverlies, opname op de intensive care en overlijden.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft in een reactie aan RTL laten weten dat ziekenhuizen die de norm vorig jaar niet haalden en niet kunnen aantonen dat dit jaar wel te doen, moeten stoppen met de operaties. De meeste ziekenhuizen die de kwaliteitsnorm niet haalden zijn gestopt met het uitvoeren van de ingreep en verwijzen sindsdien door naar een ander ziekenhuis.

Dertien ziekenhuizen gaan toch door met de operaties omdat ze naar eigen zeggen de norm niet haalden vanwege een tijdelijke dip of omdat ze claimen dit jaar de norm alsnog te halen. De beroepsvereniging van chirurgen, de NVVH, stelt dat de norm er niet voor niets is en dat ziekenhuizen die de norm niet halen moeten stoppen of samenwerken.