Zuid-Afrika : 12.200 verkeersdoden in 2012

Correspondent Zuid-Afrika

Hij herinnert zich niets. Geen lichten die op hem afkwamen. Geen klap. Geen gegil. Het laatste wat de 43-jarige Jaco van Wyk weet, is dat hij samen met zijn twee dochters en een schoolvriendinnetje op weg terug was van de videotheek. De kinderfilms lagen op de achterbank.

Vlak bij zijn huis in het Zuid-Afrikaanse kuststadje Mossel Bay sprong het licht op groen. Van Wyk gaf gas. Een 38-jarige café-eigenaar uit dezelfde buurt reed door rood. Friedel Roller was zwaar onder invloed en op de vlucht voor de politie die hem vier kilometer verderop had aangehouden.

De Ford Focus raakte met een snelheid van 187 kilometer per uur Van Wyks Opel Kadett. Van Wyk vloog 29 meter uit de wagen. Zijn schedel was gebroken. Zijn 8-jarige dochter vloog vijftien meter. Een heup kraakte. Gras redde haar. Zijn 10-jarige kind Sonja, zeven meter verder op het asfalt: dood. Haar vriendinnetje, elf meter: dood. De dronken bestuurder: een gekneusde enkel.

In 2012 vielen in Zuid-Afrika 12.200 verkeersdoden, doordat er te hard en te dronken wordt gereden. De helft van de verkeersdoden heeft zelf te veel gedronken. Maar ze nemen ook andere Zuid-Afrikanen mee het graf in.

De man die Van Wyk aanreed, was vier keer eerder opgepakt voor rijden onder invloed. Van Wyk was een succesvol reisgids en soms chauffeur.

Zuid-Afrika worstelt met het afdwingen van verkeersmaatregelen. Slechts een fractie van de Zuid-Afrikanen betaalt zijn verkeersboetes. Als agenten bestuurders stoppen voor overtredingen, worden vaak steekpenningen betaald om weg te komen.

Van Wyk besefte pas een maand na het ongeluk dat hij zijn dochter had verloren. Hij lag twee weken in coma. In de weken erna was hij door een schedelbreuk nog te veel in de war. Totdat hij met zijn vrouw zijn jongste kind van school ophaalde. „Waarom wacht je ook niet op Sonja?” vroeg hij toen zijn vrouw wegreed.

De dader heeft veertien jaar gekregen voor moord. Het geheugen van Van Wyk is aangetast en hij werkt niet meer als reisgids, omdat hij zijn auto is kwijtgeraakt bij het ongeluk. Hij verdient nu 200 euro per maand als chauffeur voor een wasserette.