Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VS zegt ontmoeting met Rusland over vredesconferentie Syrië af

Bewoners verzamelen zich rond de VN-konvooi in Mouadamiya, een buitenwijk van Damascus.
Bewoners verzamelen zich rond de VN-konvooi in Mouadamiya, een buitenwijk van Damascus. Foto Reuters/ Abo Alnour Alhaji

De Verenigde Staten hebben een ontmoeting met Rusland, die gepland stond voor morgen in Den Haag, uitgesteld. Tijdens de ontmoeting zouden diplomaten uit beide landen praten over een mogelijke internationale vredesconferentie om een einde te maken aan de burgeroorlog in Syrië. De ontmoeting heeft volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken echter geen zin, zolang er onderzoek loopt naar het gebruik van chemische wapens in het land.

Volgens een hoge ambtenaar binnen het ministerie zal de VS in overleg gaan met Rusland over een later moment voor de ontmoeting, schrijft persbureau Reuters. De aanval van vorige week, die nu met zekerheid volgens de VS met chemische wapens is uitgevoerd, laat de noodzaak zien van een “volledige en duurzame politieke oplossing” om zo het bloedvergieten te beëindigen.

Rusland “betreurt” de afzegging, zo laat de vice-minister van Buitenlandse Zaken, Guennadi Gatilov, weten op Twitter:

Twitter avatar GGatilov Gennady Gatilov Вызывает сожаление то, что партнеры решили отменить двустороннюю встречу Россия-США для обсуждения вопросов созыва межд. конф. по Сирии.
Twitter avatar GGatilov Gennady Gatilov Выработка параметров полит. урегулирования в Сирии была бы исключительно полезна именно сейчас, когда над этой страной висит силовая акция.

“Het is betreurenswaardig dat onze partners hebben besloten de bilaterale ontmoeting tussen Rusland en de VS over een mogelijke internationale vredesconferentie met betrekking tot Syrië af te zeggen.

De ontwikkeling van politieke acties en afwikkeling in Syrië zouden extreem nuttig zijn in een tijd waarin militaire actie dreigt.”

VS heeft extra bewijs voor gebruik chemische wapens

Gisteravond werd bekend dat de VS over aanvullend bewijsmateriaal zegt te beschikken voor de “onmiskenbare” aanval met chemische wapens in de Syrische hoofdstad Damascus, waarbij meer dan driehonderd mensen omkwamen. Binnenkort zal de Amerikaanse regering die bewijzen openbaren, zei minister John Kerry van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Hij zei verder er zeker van te zijn dat er op 21 augustus chemische wapens werden gebruikt en dat alles erop wijst dat de regering van president Bashar Assad de boosdoener was. Hij beschuldigde Assad bovendien van het vernietigen van belastend bewijsmateriaal.

Volgens Kerry heeft Assad VN-inspecteurs vijf dagen lang buiten de deur gehouden terwijl zijn troepen het bewuste gebied bombardeerden om belastend bewijsmateriaal te vernietigen. “Zo gedraagt een regering die niets te verbergen heeft zich niet.” Dat Damascus de VN-onderzoekers uiteindelijk gisteren wel toeliet, kwam volgens Kerry “te laat, en te laat om nog geloofwaardig te zijn”.

De VS overweegt militair ingrijpen, maar president Obama heeft nog geen beslissing genomen. Defensie had eerder gezegd te zullen overgaan tot actie, wanneer Obama hun dat verzoekt.

VN inspecteerde plek

Ten tijde van de aanval waren er al inspecteurs van de Verenigde Naties in het land om onderzoek te doen naar het vermeend gebruik van de wapens op drie andere plekken. Zondag werd hun ook toestemming gegeven de plek van de meest recente aanval te onderzoeken. Dat onderzoek begon gisteren, een eerste bezoek aan een van de getroffen wijken duurde drie uur.

Onderweg naar de plek werd de VN-konvooi beschoten door sluipschutters. Niemand raakte gewond.