Syrië beschuldigt Kerry van leugens - VK denkt over ingrijpen

De regering van de Syrische president Assad beschuldigt John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, van leugens. Gisteren kondigde Kerry aan dat de Verenigde Staten over aanvullend bewijs beschikken over de “onmiskenbare” aanval met chemische wapens in de Syrische hoofdstad Damascus van vorige week.

Syriërs lopen in een zwaar beschadigde straat in de oostelijke stad Deir Ezzor.
Syriërs lopen in een zwaar beschadigde straat in de oostelijke stad Deir Ezzor. Foto AFP / Ahmad Aboud

De regering van de Syrische president Assad beschuldigt John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, van leugens. Gisteren kondigde Kerry aan dat de Verenigde Staten over aanvullend bewijs beschikken over de “onmiskenbare” aanval met chemische wapens in de Syrische hoofdstad Damascus van vorige week.

Dat schrijft persbureau AP op basis van een bericht op de Syrische staatstelevisie.

De staatstelevisie zegt dat de Verenigde Staten door het ‘passeren’ van de VN-inspecteurs die sinds gisteren de plek van de aanval onderzoeken, doelbewuste bedoelingen heeft om de gebeurtenissen uit te buiten. Volgens Kerry blijkt uit extra bewijs dat het regime van Assad verantwoordelijk is voor de vermeende gifgasaanval. Dat bewijs is volgens de staatszender ‘gekunsteld’.

Tweede inspectie VN uitgesteld

Het tweede bezoek van de VN-inspecteurs aan de plek waar de aanval plaatsvond is uitgesteld tot morgen. Dat zegt de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Moualem vandaag, schrijft Reuters. Volgens Moualem komt de vertraging door onenigheid tussen de rebellen over veiligheidsmaatregelen.

Moualem verwierp ook de eerdere aantijgingen van Kerry dat Assads regime de werkzaamheden van het VN-inspectieteam zou dwarsbomen. Hij herhaalde dat Syrië niet achter de aanval van vorige week zat. Syrië zal zich “met alle mogelijke middelen” verdedigen als de Verenigde Staten een aanval uitvoeren op het land, herhaalde de minister ook. Volgens de minister heeft Syrië twee keuzes: zich overgeven of vechten. Het land zal kiezen om te vechten, aldus de minister. Wat hij hier precies mee bedoelde, zei hij niet.

Chemische wapens overschrijden ‘rode lijn’

President Obama heeft nog geen beslissing genomen over welke maatregelen er volgen op de aanval. Het gebruik van chemische wapens is door de Amerikaanse president eerder al een ‘rode lijn’ genoemd. Mocht die worden overtreden, zou het land mogelijk ingrijpen.

Turkije: misdaad tegen de mensheid

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu noemt de aanval vandaag een test voor de internationale gemeenschap, schrijft persbureau Reuters. Volgens Davutoglu is de aanval ook een “een misdaad tegen de mensheid die niet onbeantwoord mag blijven”:

“Er moet gedaan worden wat nodig is.”

Verenigd Koninkrijk: passend ingrijpen

De Britse premier Cameron noemt de vermeende aanval vandaag “absoluut weerzinwekkend” en “onacceptabel” en drong daarbij aan op actie vanuit de internationale gemeenschap om met “passende maatregelen” te komen. Dat laat een woordvoerder van Cameron weten aan Reuters. Volgens de woordvoerder is het ‘redelijk’ om aan te nemen dat het Britse leger een rampenplan opstelt.

Later vandaag wordt duidelijk of het Britse parlement terug moet komen van reces om mogelijke maatregelen te bespreken. Cameron kwam gisteren eerder terug van vakantie voor de kwestie. Volgens de Britten is het duidelijk dat het regime van Assad achter de aanval in Damascus zit.